Poradna: Předdůchodce a úvaha o předčasném důchodu

štítek Poradna čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Josef: Aktuálně pobírám předdůchod, nárok na podporu v nezaměstnanosti mi skončil. Pracovat už nemohu. Nyní přemýšlím, že bych odešel raději do předčasného důchodu, než bude horší výpočet. Lze to takhle udělat? Je to lepší, než čekat na řádný důchod začátkem roku 2026?

V případě, že v současné době pobíráte pouze předdůchod a nepracujete a nárok na podporu v nezaměstnanosti Vám skončil a současně byste do důchodové věku již nepracoval a pobíral pouze předdůchod, potom je pro Vás žádost o předčasný důchod s výplatou vhodným řešením Vaší životní situace. Vaše úvaha je správná.

Získání „finančního náskoku“

Předčasný důchod budete mít sice trvale krácený, ale začnete ho na účet pobírat dříve než případný řádný starobní důchod a tímto způsobem získáte "finanční náskok", který by se následně vyšším řádným starobním důchodem smazával ve Vašem případě dlouho (nebudete již pracovat). Předčasní důchodci pobírající předčasný důchod na účet nemohou mít již žádný vlastní příjem, ze kterého vzniká povinnost platit sociální pojištění. Do dosažení řádného důchodového věku tedy nemohou předčasní důchodci pracovat na klasickou pracovní smlouvu nebo podnikat. Pobírat současně předdůchod a předčasný důchod je však samozřejmě možné. Do dosažení řádného důchodového věku je možné si přivydělat i na DPP s hrubou odměnou 10000 Kč a méně.

Termín odchodu do předčasného důchodu

Krácení u předčasného důchodu se provádí za každých započatých 90 kalendářních dní předčasnosti a krácení je dle aktuálně platné legislativy nižší než tomu bude po účinnosti legislativních změn. Navíc při přiznání předčasného důchodu do účinnosti změn budou pro takto přiznaný předčasný důchod platit ohledně valorizace stávající výhodná zákonná pravidla. Občané uvažující o předčasném důchodu s výplatou by tak měli učinit ještě před legislativními změnami.

Budoucí výpočet důchodu není znám

Výpočtová formule důchodu v roce 2026 není v tuto chvíli známá, nejsou k dispozici ani potřebné parametry pro rok 2024, jednoznačné finanční porovnání nelze tedy provést. Nicméně aktuální výpočtová formule je výhodná (v roce 2022 byla ještě výhodnější).

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí