Poradna: Rozhodování o předdůchodu nebo předčasném důchodu

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Bedřich: Přemýšlím o předčasném důchodu i předdůchodu. Nevím, co by pro mě bylo výhodnější a případně, jak si o předdůchod požádat. Peníze na smlouvě mám snad dostatečné.

V předdůchodu jsou čerpány vlastní naspořené peníze na smlouvě o doplňkovém penzijním spoření, přičemž lze předdůchod čerpat nejdříve 5 let před dosažením řádného důchodového věku. Pro uplatnění všech legislativních výhod je nutné, aby měsíční částka předdůchodu činila 30 % průměrné mzdy a současně se předdůchod vyplácel nejméně dva roky. Vzhledem k tomu, že v předdůchodu jsou čerpány vlastní naspořené peníze, tak lze případně současně dostávat na účet předdůchod i předčasný důchod. O předdůchod se žádá u příslušné penzijní pojišťovny, u které je smlouva uzavřena, jedná se o jednoduchou administrativní záležitost.

Předdůchod a výdělek

Pokud byste pobíral na účet pouze předdůchod, tak můžete mít libovolně vysoké vlastní příjmy. Předdůchod nijak neomezuje vlastní výdělečnou činnost. V případě pobírání předčasného důchodu na účet nelze mít až do dosažení řádného důchodového věku příjem, ze kterého vzniká povinnost platit sociální pojištění. V praxi si tak předčasní důchodci přivydělávají zejména na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 10000 Kč a méně. Doporučuji Vám si nechat nejdříve propočítat měsíční částku předčasného důchodu, na kterou byste měl případně nárok a tuto informaci zohlednit při Vašem rozhodování.

Předčasný důchod a krácení

V případě, že budete volit předčasný důchod, potom je vhodné mít datum přiznání ještě před legislativními změnami, které snižují atraktivitu předčasných důchodů (např. vyšší krácení za předčasnost a omezení valorizace až do dosažení řádného důchodového věku). Účinnost legislativních změn by měla být od září, záleží však na legislativním procesu.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí