Poradna: Žádost o důchod, evidence na úřadu práce a předdůchod

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Marcela: Chci jít co nejdříve do předčasného důchodu. Mohu o něj požádat již teď, tedy 5 měsíců před požadovaným datem? Když si požádám o předčasný důchod bez výplaty, mohu být na úřadu práce? Jak by mi to zvýšilo důchod? Mohu v takovém případě odejít do předdůchodu a zvýšilo mi to starobní důchod?

O starobní (řádný nebo předčasný) důchod, s výplatou nebo bez výplaty, je možné požádat nejdříve 4 měsíce dopředu.

Evidence na úřadu práce je možná

V případě, že si požádáte o předčasný důchod bez výplaty, tak budete moci být v mezidobí na úřadu práce a pobírat podporu v nezaměstnanosti. Během této doby Vám totiž nebude vyplácen starobní důchod. V takovém případě je však nutné počítat s tím, že doba pobírání podpory v nezaměstnanosti v období předčasného důchodu bez výplaty již nezvyšuje dobu pojištění pro následné uvolnění důchodu. Vhodné je si tedy propočítat, zdali je tento krok finančně výhodný, tedy porovnat podporu v nezaměstnanosti s případným důchodem.

Doba pobírání předdůchodu nezvyšuje dobu pojištění

Předdůchod lze pobírat během předčasného důchodu bez výplaty i během předčasného důchodu s výplatou. V předdůchodu jsou čerpány vlastní naspořené peníze na smlouvě o doplňkovém penzijním spoření. Nicméně samotná doba pobírání předdůchodu se do doby pojištění pro důchodové účely nezapočítává. Pro čerpání všech legislativních výhod předdůchodu je potřeba, aby měsíční částka předdůchodu činila 30 % průměrné mzdy.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí