Nobelista Krugman varuje před bojem s imaginární stagflací

štítky Investice Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Nositel Nobelovy ceny ve svém článku nazvaném „Přehodnocení stagflačního léta“ pro The New York Times, který vyšel v pondělí 6. března, přehodnocuje názor na recesi a „pádivou“ inflaci. Obavy z inflace a následné recese v USA jsou značně přehnané. Ekonomické perspektivy pro americkou ekonomiku byly zbytečně černé. Avšak to neznamená, že současný vývoj nemá žádné rizika.

Skutečná inflace v USA

Média, investoři a centrální banky se nechali strhnout depresivními předpověďmi o recesi a inflaci, která je mimo kontrolu centrálních bank. Katastrofické scénáře připravovaly veřejné mínění na rychlý růst úrokových sazeb. Krugman tvrdí, že inflace v USA není ve skutečnosti tak vysoká, jak vyplývá z oficiálních čísel. V prosinci 2022 se uvádělo 6,5 %. Krugman si však myslí, že správná hodnota má být pouze 4 %. Nebezpečí inflace bylo přeceňováno. Sice připouští, že inflace ještě není úplně pod kontrolou, ale hlavní rizika jsou už za námi.

Imaginární stagflace

Krugman vidí riziko jinde než v pádivé inflaci. Pokud bude americký Fed zvedat i nadále rychlým tempem úrokové sazby, vyvolá recesi. Fed bere boj s inflací jako morální povinnost, protože vysoká inflace je ekonomické zlo. Fed má nyní nastavený kurz měnové politiky, aby zabránil stagflaci, tzn stavu, kdy je vysoká inflace a nízký hospodářský růst. To je důvod, proč chce Fed inflaci naprosto zadusit. Krugman však připomíná, že Fed má také máslo na hlavě. V roce 2021 Fed v současném složení riziko inflace naopak podcenil. A nyní ten stejný Fed přeceňuje riziko stagflace. Tato chyba je však závažná, protože může, uvrhnou svět do velké ekonomické recese. Recesi lze zabránit tím, že Fed ustoupí od přísné měnové politiky.

Únorová inflace

Paul Krugman představuje nový druh opozice vůči současné měnové politice Fedu. Jeho názor je oprávněný v tom ohledu, že pokračování zvedání úrokových sazeb v USA jistě americkou ekonomiku dovede do recese. Opatrný bych ale byl v předpovědích inflace. Není jisté, že se inflace skutečně pohybuje na hranici 4 %. Jistě, metodika výpočtu bude hrát svoji roli, ale americká inflace neklesá stále dostatečně rychle. Moudřejší budeme 14. března, kdy se dozvíme oficiální čísla únorové inflace v USA. Pokud bude nízká, Fed by měl Krugmanovy názory vzít v potaz.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí