Poradna: Výběr termínu odchodu do důchodu

štítek Poradna čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Jaroslav: Firma, kde pracuji, má teď problémy a pravděpodobně se bude propouštět. Důchodový věk mám začátkem roku 2025, takže už můžu jít do předčasného důchodu. Je pro mě teď výhodnější odchod do předčasného důchodu než výpočet důchodu v roce 2025? Co je to předčasný důchod bez výplaty? Nebo mám odejít do důchodu v roce 2023? Jaké mám možnosti?

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

V tuto chvíli jsou známé parametry výpočtu důchodu v roce 2022 a v roce 2023. Podklady pro výpočet důchodu v roce 2025 v tuto chvíli nejsou k dispozici a vzhledem k tomu v jaké ekonomicky turbulentní době se nyní nacházíme je provedení zodpovědného odhadu výpočtu důchodu v roce 2025 velmi složité. Z výše uvedeného nelze zodpovědně porovnávat důchodové varianty v roce 2022 a v roce 2025.

Rok 2022 je výhodnější než rok 2023

Výpočet důchodu v roce 2022 je výhodnější než v roce 2023, a to i za cenu vyššího krácení z důvodu volby předčasného důchodu. Důvodem je zohlednění dvou mimořádných valorizací při výpočtu důchodu během roku 2022.

Předčasný důchod bez výplaty důchodu

Žádost o předčasný důchod s pozastavením jeho výplaty využívají lidé, kteří si v roce 2022 požádají o předčasný důchod a během roku 2023, kdy dosáhnou řádného důchodového věku, chtějí stále pracovat, neboť během pobírání předčasného důchodu na účet není možné vykonávat výdělečnou činnost zakládající účast na nemocenském pojištění. Lidé, kteří již pracovat nechtějí nebo chtějí pracovat pouze na DPP a DPČ s hrubou odměnou do limitu, začínají předčasný důchod standardně pobírat na účet. O předčasný důchod není možné žádat zpětně. Při případné kalkulaci je nutné zohlednit, že když se důchod začne dostávat dříve na účet, tak se získá "finanční náskok", který se následně během let postupně smazává.

Podpora v nezaměstnanosti 11 měsíců

Na doplnění uvádím, že občané starší 55 let mají nárok na podporu v nezaměstnanosti po dobu 11 měsíců, přičemž se podpora v nezaměstnanosti začíná vyplácet po uplynutí doby, za kterou náleží odstupné. Např. zaměstnanec starší 55 let, který obdrží tříměsíční odstupné, je finančně zajištěn až po dobu 14 měsíců. Odstupné nárok na podporu v nezaměstnanosti pouze odsune, celkovou maximální podpůrčí dobu nezkracuje.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí