Poradna: Student a dvě brigády na dohody

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Ondřej: Do konce příštího měsíce mám brigádu pro jednoho zaměstnavatele a současně mám teď nabídku brigády pro druhého zaměstnavatele od listopadu. Můžu jako student VŠ pracovat pro dva zaměstnavatele současně? Jsem nějak příjmově omezen?

Z důvodu studia na VŠ nejste nijak limitován ve svých příjmových možnostech oproti ostatním zaměstnancům nebo podnikatelům. Vaším osobním limitem je pouze skloubení studia a práce. Můžete tedy, stejně jako ostatní zaměstnanci, pracovat i pro více zaměstnavatelů současně, a to i na základě dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti. Všechny pracovní dohody musí být uzavřeny písemně. Na základě dohody o provedení práce můžete pro jednoho zaměstnavatele pracovat maximálně 300 hodin za rok.

Prohlášení k dani

Na doplnění uvádím, že z dohody o provedení práce se neplatí sociální pojištění a zdravotní pojištění, pokud je hrubá měsíční odměna 10000 Kč a méně a z dohody o pracovní činnosti se neplatí sociální a zdravotní pojištění, jestliže je hrubá měsíční odměna 3499 Kč a méně (od roku 2023 potom 3999 Kč a méně). Při práci pro více zaměstnavatelů současně budete uplatňovat daňové slevy (na poplatníka a na studenta) při výpočtu daně z příjmu pouze u jednoho zaměstnavatele.

Povinnost daňového přiznání

Jestliže budete mít alespoň v jednom měsíci příjem od dvou zaměstnavatelů současně, ze kterého se odvede zálohová daň z příjmu, potom si budete muset sám podat daňové přiznání. Srážková daň z příjmu se u pracovních dohod odvádí, jestliže je hrubá odměna do limitu pro neplacení povinného pojistného.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí