Dražší energie prodražují nájemní bydlení

štítek Domácnost přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Lidé bydlící v nájmu musí počítat s vyššími výdaji za bydlení z důvodu růstu nákladů na energie a z důvodu růstu nájemného. Dobré vztahy s nájemcem jsou rozhodně výhodné.

Hodně vlastníků nemovitostí upřednostňuje dlouhodobé spolehlivé nájemce, v takových případech jsou ochotni v současné době zvyšovat nájemné méně, než činí inflace. Téměř žádné starosti spojené s nájmem bytu jim za to stojí. Pro každého vlastníka pronajímané nemovitosti je ideální, když měsíční platby chodí včas, nájemci se k nemovitosti chovají jako ke své vlastní a sousedé si na ně nestěžují.

Mezera v nájmu se prodraží

Vyšší ceny za energie samozřejmě zdražují bydlení všem, tedy lidém bydlících ve vlastním i nájmu. V řadě případů se jedná o citelný zásah do rodinných peněženek. Majitelé pronajímaných nemovitostí současně nechtějí mít nižší reálný příjem z nájmu, a proto zvyšují nájemné zpravidla o inflaci. Zdražování zboží a služeb se projevuje i na růstu nájemného. Zkušení majitelé nemovitosti však ví, že změna nájemce přináší mimořádné výdaje spojené s inzercí, úklidem a hledáním nového nájemce… V praxi se zpravidla nepodaří mít příjem od nového nájemce ihned od následujícího měsíce. Každý měsíc, kdy je nemovitost neobsazena, dochází k úniku potencionálního příjmu z nájmu. Osvědčení nájemci tak mají dobrou výchozí pozici při vyjednávání nového nájemného.

Situaci je dobré mapovat

Vzhledem k tomu, že většina majitelů uzavírá nájemní smlouvu na dobu určitou, tak se v praxi vyplácí již nějaký měsíc před skončením nájmu předem zjistit, s jakými finančními podmínkami počítat při prodloužení smlouvy a při nespokojenosti hledat nové bydlení. Výhodou nájemního bydlení je, že se lze snadno přestěhovat, a to i do jiného města. Život v nájmu je mnohem operativnější a této výhody je vhodné využívat.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí