Poradna: Co mám vědět o práci na dohodu o pracovní činnosti?

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Miloslav: Jsem v důchodu a známý mi nabídl práci na dohodu o pracovní činnosti, vždy jsem pracoval na normální smlouvu. Má dohoda pro mě nějaká rizika?

Zaměstnavatelé v praxi často nabízejí pro přivýdělek nebo práci menšího rozsahu dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti. Vzhledem k tomu, že jste již ve starobním důchodu, tak práce na dohodu o pracovní činnosti by Vám neměla vadit.

Na základě dohody o pracovní činnosti můžete pracovat pro zaměstnavatele maximálně polovinu stanovené týdenní pracovní doby, což při 40hodinovém pracovním týdnu dělá 20 hodin. Dohodu o pracovní činnosti musíte uzavřít písemně.

Máte nárok na slevu na poplatníka

I při práci na dohodu o pracovní činnosti máte nárok na slevu na poplatníka ve výši 2570 Kč, což znamená, že do hrubé měsíční odměny 17100 Kč nebudete platit daň z příjmu. Podmínkou je podepsání prohlášení k dani u zaměstnavatele. Sociální pojištění a zdravotní pojištění byste z dohody o pracovní činnosti neplatil pouze v případě, že hrubá měsíční odměna by byla 3499 Kč a méně.

Není nárok na odstupné

Při práci na dohodu o pracovní činnosti nevzniká např. nárok na odstupné, placenou dovolenou. Dohodu o pracovní činnosti je dále možné ukončit výpovědí s 15denní výpovědní lhůtou, a to i bez udání důvodu.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí