Poradna: Jak vysoká sleva na studenta mi náleží?

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Pavel: Po celý loňský rok jsem studoval na VŠ, od srpna jsem však začal při studiu i podnikat. Na jak vysokou slevu na poplatníka a na studenta mám nárok?

Vypočtenou daň z příjmu fyzických osob za rok 2021 snižují daňové slevy, na které má daňový poplatník nárok. Všichni daňoví poplatníci mají nárok na slevu na poplatníka. Sleva na poplatníka za rok 2021 činí 27840 Kč. Na výši slevy nemá vliv, zdali daňové přiznání podává zaměstnanec, penzista nebo student. Rovněž není rozhodující po kolik měsíců plynuly zdanitelné příjmy. Slevu na poplatníka tedy uplatníte v daňovém přiznání v částce 27840 Kč.

Jak je to u slevy na studenta?

Sleva na studenta činí 335 Kč za každý měsíc, kdy je splněna zákonná podmínka „statutu studenta“. Píšete, že jste studoval po celý rok 2021, v takovém případě uplatníte v daňovém přiznání slevu na studenta v částce 4020 Kč. Není tedy rozhodující, kolik měsíců Vám plynuly zdanitelné příjmy, ale kolik měsíců jste splňoval „statut studenta“.

Slevy ovlivňují pouze výpočet daně z příjmu

Všechny daňové slevy snižují pouze vypočtenou daň z příjmu fyzických osob. Na výpočet sociálního pojištění a zdravotního pojištění nemají daňové slevy vliv. Roční sociální pojištění a zdravotní pojištění tedy nesnižují žádné slevy ani se neuplatňují žádné odpočty.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí