Jak obchodovat při vyšší volatilitě na akciových trzích?

štítek Investice čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Akciové trhy od začátku roku zažívají strmý růst. Prakticky bez oddechu došla většina světových burz na svá historická maxima. Množství odborníků věští přinejmenším korekci nebo dokonce burzovní krach. Vývoj světových trhů v červenci naznačil, že se můžeme dočkat i několika procentních propadů za jeden den. Jak se tedy na toto období připravit?

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Jednoduché zisky na rostoucích trzích

Zkušený a dobrý obchodník na burze se nepozná svými zisky v období, kdy trhy stoupají. Když všechno roste, je velmi snadné na burze investovat. V dobrých časech se jen stěží rozpozná, která strategie je opravdu dobrá, protože všechny nabízejí určitý zisk. Dobrý obchodník se naopak ukáže v období, kdy trhy klesají a většině lidí se na burze nedaří. Právě pro takovou dobu je potřeba mít na paměti několik pravidel, která si připomeneme:

  • Kupujte solidní tituly. Nákup robustních firem, které po desítky let vykazují zisky a jejichž byznys model je prověřen delší dobu, je velmi dobrou strategií nákupu při klesajících trzích. Tyto společnosti sice nemají potenciál mít 100% a vyšší zisky, ale jakmile se trhy ustálí, začnou znovu růst.
  • Vyvarujete se pocitu nutnosti něco dělat. Během propadu trhu většině investorů připadá, že musí poklesu nějak využít. Začnou zabíhat do čím dál odvážnějších obchodů s nízkou šancí na úspěch. První ztráty je donutí ještě víc riskovat. Nastoupí tak do riskantního kolečka, ze kterého se těžko uniká. Investor by i přes propady trhu měl vždy následovat plán.
  • Nejdůležitější je pochopit podstatu změny paradigmatu. Trhy rostou v řadě přes 15 měsíců. Jakmile dojde ke změně trendu, investor by ji měl vzít na vědomí a přizpůsobit tomu svou investiční strategii. Hlavně by se neměl upínat na to, že trhy po pár dnech zase porostou. Tato změna paradigmatu může nastat teprve v momentě, kdy centrální banky transformují svoji monetární politiku. Tato změna bude trvalejšího charakteru a nebude mít cenu obchodovat proti tomuto trendu.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Matěj Široký

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí