Poradna: Odebrání vdoveckého důchodu

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Martin: Před sedmi lety jsem po více než 35 letech manželství ovdověl, byl mi přiznán ke starobnímu taky vdovský důchod. Letos se plánuji podruhé oženit. Bude mi v tomto případě vdovecký důchod odebrán nebo mi zůstane zachován?

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Vdovecký důchod po zemřelé manželce náleží po uplynutí jednoho roku od začátku jeho pobírání pouze při splnění některé ze zákonných podmínek. Vzhledem k tomu, že jste splnil věkovou podmínku, tak jste pobíral vdovecký důchod i po uplynutí jednoho roku a pokud byste se neoženil, tak byste pobíral vdovecký důchod nadále s Vaším starobním důchodem.

Uzavření nového manželství

Jestliže však uzavřete nové manželství, tak Vám nárok na vdovecký důchod po zemřelé manželce zanikne. Dle § 50, odstavce 5) zákona o důchodovém pojištění č. 155/1995 Sb. v platném znění nárok na vdovský důchod (stejně tak vdovecký důchod) zaniká uzavřením nového manželství. Na doplnění uvádím, že uzavření nového manželství nebude mít žádný vliv na výpočet a výši Vašeho vlastního starobního důchodu.

Jak je to při souběhu dvou důchodů?

Při nároku na starobní důchod a vdovecký důchod současně, tak jako je tomu ve Vašem případě, se pobírá v plné výši pouze vyšší z těchto dvou důchodů. Nižší z těchto dvou důchodů se pobírá pouze v poloviční výši, přičemž základní výměra důchodu (v roce 2021 ve výši 3550 Kč) náleží pouze jednou. Osobně tedy předpokládám, že Váš starobní důchod je vyšší než vdovecký důchod a z vdoveckého důchodu, tak pobíráte pouze polovinu procentní výměry důchodu.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí