Poradna: Obavy ze zamítnutí žádosti o invalidní důchod

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

David (48 let): Mám dlouhodobé zdravotní problémy, ale zatím jsem si o invalidní důchod nezažádal, protože se bojím, že mi nebude přiznán a tím pádem už na něj nikdy nebudu mít nárok.

Invalidní důchod je možné pobírat na účet pouze za předpokladu, že se o invalidní důchod zažádá na místně příslušné Okresní správě sociálního zabezpečení, získá se minimální doba pojištění, která se liší dle věku a žadateli o invalidní důchod je přiznána invalidita prvního, druhého nebo třetího stupně. O stupni invalidity přitom rozhoduje posudkový lékař.

Více žádostí o invalidní důchod

V případě, že žadateli o invalidní důchod není přiznána invalidita posudkovým lékařem, tak to samozřejmě neznamená, že si v budoucnu nebude moci o invalidní důchod znovu požádat, když se časem jeho zdravotní stav opět zhorší. Nepřiznání invalidity tedy není důvodem pro nemožnost čerpat invalidní důchod v budoucnu. V praxi dochází k situacím, že žadateli o invalidní důchod není přiznána ani invalidita I. stupně. Pro přiznání invalidity I. stupně musí totiž pracovní schopnost dle posouzení posudkového lékaře, který postupuje v souladu s příslušnou legislativou upravující hodnocení zdravotního stavu, poklesnout alespoň o 35 %.

Invalidní důchod může být odebrán

Stejně jako se může během let zdravotní stav zhoršit a po prvotní neúspěšné žádosti o invalidní důchod je následně invalidní důchod znovu na základě nové žádosti přiznán, tak se může zdravotní stav i zlepšit. Invalidní důchod tedy může být např. po několika letech zcela odebrán. Termíny na přezkoušení zdravotního stavu jsou individuální v závislosti na konkrétním zdravotním stavu každého příjemce invalidního důchodu.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí