Pojištění odpovědnosti

štítek Pojištění čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Snad naprostá většina z nás někdy zažila onu nepříjemnou situaci, kdy vlastní nemotorností, pouhou nedbalostí či naprostou náhodou někomu způsobila škodu. Obvykle jako náprava stačí omluva, ale může se stát, že škoda bude natolik velká, že žádná slova nepomohou a poškozený bude požadovat peněžitou náhradu. Pojištění odpovědnosti nás chrání právě před těmito situacemi.

Samotné pojištění odpovědnosti lze rozdělit do několika skupin – jako pojištění odpovědnosti z občanského života a pojištění odpovědnosti za škody při výkonu povolání; také mezi pojištění odpovědnosti můžeme zařadit povinné ručení. Pojištění odpovědnosti za škody v běžném občanském životě je u většiny pojišťoven součástí balíčku k pojištění domácností, ale samozřejmě některé pojišťovny umožňují jeho sjednání samostatně (například Česká pojišťovna či Generali). Pojištění odpovědnosti z občanského života, jak je již zřejmé z názvu, se vztahuje na situace, kdy pojištěnec způsobí neúmyslně škodu někomu jinému a ten na něm požaduje náhradu. Do pojištění jsou zahrnuti všichni členové domácnosti – tedy oba manželé, nezletilé a zletilé studující děti, dokonce i stálí zaměstnanci v domácnosti – jako osobní komorník, chůva apod. Pojištění se vztahuje na provoz domácnosti, na rekreaci a zábavu, držení zvířete a nebo také na škodu vzniklou ze správy, nájmu, držení nebo vlastnictví nemovitosti nebo škodu vzniklou při stavbě či demolici – takže vám pojišťovna stejně tak zaplatí škodu způsobenou pádem květináče na hlavu nešťastného kolemjdoucího, jako i přejetí plavce vašim vodním skútrem při dovolené, či úraz chodce na zledovatělém chodníku, který bylo vaší povinností posypat. Samozřejmě je třeba zdůraznit, že škoda musí být způsobena neúmyslně a také řekněme při „plném vědomí“ – škodu, kterou pojištěnec způsobí v opilosti, sotva bude hradit pojišťovna.

Pojištění odpovědnosti u naprosté většiny pojišťoven má tři limity plnění (výjimkou je Alianz), a to limit pro škody na zdraví, limit pro škody na majetku a limit pro finanční škody. Obvykle to bývá tak, že největší limit je u škody na zdraví (např. 2 mil.) pak výrazně menší u škody na majetku (výše tohoto limitu se pohybuje okolo 50% limitu prvního, tedy v našem případě by se jednalo o 1 milion) a ještě jednou tolik zmenšený limit na finanční škody (tzn. 500 tis.). Pojištění odpovědnosti není nijak drahé, např. při přesně těchto limitech plnění by pojistka činila 412 Kč ročně (u České pojišťovny).

Pojištění odpovědnosti při výkonu povolání se vztahuje na škody, které zaměstnanec neúmyslně způsobí svému zaměstnavateli, a to výše 4,5násobku svého platu. Toto pojištění se týká nejen škody způsobené neobratností, ale i odpovědnosti za nesplnění povinnosti při odvrácení škody, odpovědnosti za ztrátu svěřených předmětů, či za nesrovnalosti ve vyúčtování ve svěřených hodnotách. Také zde platí, že zaměstnanec musí způsobit škody neúmyslně, nesmí být opilý apod. Navíc se nepočítají škody vzniklé při mimořádných událostech, např. stávka. Smlouva se uzavírá vzhledem k jednomu konkrétnímu zaměstnavateli, pokud dojde k jeho změně, je třeba sepsat smlouvu druhou; pojišťovny však tuto změnu provádějí bezplatně.

Jakub Šenovský

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí