6 pravidel pití vody podle Ájurvédy + další vhodné a nevhodné nápoje

štítek Zdraví čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Když se zaměříme na zásady pitného režimu z pohledu ájurvédy, zjistíme, že existují ve srovnání s běžnými doporučeními určité odlišnosti. Například u běžného pitného režimu se doporučuje denně vypít minimálně 2,5 litrů a více tekutin. V ájurvédě se naopak doporučuje nepřekračovat 2 litry, jelikož větší množství tekutin představuje nejen zátěž pro ledviny, ale zároveň zavodňuje tělo a brzdí metabolismus.

Ideální doporučené množství je 1,5 litru tekutin za den, velkou roli zde ale samozřejmě hraje konstituční typ člověka, věk, pohlaví, roční období a fyzická námaha.

6 pravidel pití vody podle ájurvédy

  • Množství – O tomto pravidle jste pravděpodobně slyšeli už několikrát. Týká se množství vypité vody (případně jiných tekutin) během dne.
  • Pití vsedě – Další z pravidel se týká způsobu pití. V ájurvédě se doporučuje pít vsedě. Pití vody ve stoje údajně vede k bolestem kloubů a poruchám ledvin. Je to proto, že svaly a nervový systém jsou vsedě uvolněné, zatímco ve stoje jsou svaly a nervy napnuté.
  • Pití po doušcích – Nedoporučuje se pít až v okamžiku, kdy cítíte žízeň. Když člověk pocituje žízeň, už v tu chvíli je dehydratovaný. Aby se dehydrataci vyhlo, mělo by se pít po doušcích, a to během celého dne. Navíc se sliny smíchají s vodou a vyváží se tak žaludeční kyseliny.
  • Správná teplota – Voda, kterou pijete by měla mít pokojovou teplotu, případně by měla být teplejší. To z důvodu, že teplá voda podporuje proces trávení, krevní oběh a zamezuje vzniku zácpy. Zrychluje metabolistmus a tím podporuje hubnutí, čistí a zklidňuje žaludek a odvádí z těla přebytečné toxiny.
  • Pitím začíná den – Ráno by se mělo vypít na lačný žaludek dvě až tři sklenice teplé vody. Opět zde ale platí pravidlo po doušcích a průběžně, nikoliv naráz. Po celé noci bez tekutin je tělo dehydratované, proto je hned po ránu důležité tělu potřebnou vláhu dodat.
  • Pití a jídlo – Mnoho lidí pije buď před jídlem, zároveň s jídlem nebo těsně po jídle. Tím se však brzdí trávicí procesy a potrava tak není dostatečně strávená, což vede k plynatosti, zácpě a jiným zažívacím potížím. Ájurvéda doporučuje pít 40 až 60 minut před jídlem nebo po jídle. Malé množství vody pokojové teploty nebo teplé vody během jídla nevadí.

Vhodné a nevhodné nápoje

Mezi zcela nevhodné nápoje patří ty, které jsou studené. Ať už jde o vinný střik z bílého vína nebo vychlazené pivo, bez kterého si řada lidí neumí představit léto. K dalším naprosto nevhodným nápojům patří slazené limonády. Za úplně nejvhodnější nápoj se považuje voda. Ovšem ta z PET láhví je považována za mrtvou vodu, která může navíc obsahovat částečky plastu. Ani sycená voda není vhodná, protože odvádí vápník z kostí. Vedle pramenité nebo přefiltrované vody se mohou pít různé druhy čajů, ale přednost mají ty, které neobsahují kofein. Zelený čaj, ačkoliv obsahuje také kofein, je ajurvédou doporučován, ale v omezeném množství. Vhodné jsou i ředěné ovocné a zeleninové šťávy v dopoledních hodinách.

Gabriela Kortová

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí