Výdělek vysokoškoláků a sirotčí důchod

štítek Penze přečtete do minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Při splnění zákonných podmínek je možné vyplácet sirotčí důchod nejdéle do 26 let věku. Nárok na sirotčí důchod mají pouze nezaopatřené děti. Je podmínka nezaopatřenosti splněna při studiu na VŠ? Jak je to se sirotčím důchodem při práci?

Podmínka nezaopatřenosti je dle legislativy splněna i při studiu na vysokých školách, ale s výjimkou dálkového, distančního, večerního a kombinovaného studia, pokud je dítě v době takového studia výdělečně činné a takový příjem zakládá účast na nemocenském pojištění.

Praktický příklad 1)

Denní student VŠ Martin (23 let) pracuje na zkrácený úvazek s hrubou mzdou 20 000 Kč. U denního studia není žádné omezení ohledně vlastního příjmu, proto bude Martin současně pobírat sirotčí důchod i mzdu ze zaměstnání. Z důvodu pravidelné mzdy ze zaměstnání se sirotčí důchod nijak nekrátí a vyplácí se stále ve stejné výši.

Praktický příklad 2)

Studentka kombinované formy studia na VŠ Marie (22 let) pracuje současně pro dva zaměstnavatele na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 10 000 Kč. Ani z jedné odměny se neplatí sociální pojištění a nevzniká tedy účast na pojištění. Studentka Marie může tedy pobírat současně odměny z dohod o provedení práce a sirotčí důchod po zemřelém tatínkovi.

Praktický příklad 3)

Student Roman (22 let) ukončí studium na vysoké škole a začne pracovat na hlavní pracovní poměr. Roman již nesplňuje podmínku nezaopatřenosti a sirotčí důchod mu nenáleží.

I sirotčí důchody se každoročně zvyšují

Od lednové splátky důchodu se všechny státní důchody valorizují, tedy i sirotčí důchody. Od lednové splátky důchodu se zvýšila základní výměra důchodu o 570 Kč a procentní výměra důchodu o 3,4 %. V roce 2019 činí základní výměra důchodu, která je u všech penzí stejná, 3 270 Kč.

Petr Gola

Další články k tématu Práce při studiu

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí