Předsednictví Radě Evropské unie

štítky Politika Studium čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Pojem předsednictví Evropské Unie obecně znamená předsedání jedné z členských zemí v Radě Evropské unie. Každé předsednictví trvá šest měsíců, z čehož vyplývá, že během jednoho kalendářního roku se v něm vystřídají dva státy. Předsednictví však nepředstavuje pouze administrativní funkci. Je tomu právě naopak, je to jeden z nejdůležitějších nástrojů používaných k prosazování zájmů států Unie a ovlivňuje činnost a chod celé Evropské unie. Je to však také jeden z nejnáročnějších úkolů, který z členství v Unii vyplývá.

Úkolem každé předsedající země je předložit Radě Evropské Unie a Evropskému parlamentu na začátku svého funkčního období program tzv. priorit, na které se v průběhu svého předsednictví plánuje zaměřit. Zvolené priority vycházejí z aktuální situace a problémů, kterým se EU v daném období věnuje.

A jak se určuje pořadí, v němž budou členské země Evropské Unii předsedat? Při střídaní zemí dochází k zohlednění velikosti států a jejich geografického umístění. Přesné pořadí, ve kterém si předsedající státy svoji roli předávají, bylo schváleno Radou pro všeobecné záležitosti a vnější vztahy. Její rozhodnutí stanovilo pořadí předsedajících zemí až do roku 2020.

Pro 1. polovinu roku 2008 převzalo předsednictví Slovinsko, které se tak stalo prvním státem z nových členských zemí, který Evropské Unii předsedá. V polovině roku bude předávat své předsednictví Francii, na kterou 1.1.2009 naváže předsednictví České Republiky. Ačkoliv do začátku našeho předsednictví zbývá stále dostatek času, začaly již probíhat intenzivní přípravy a také komunikace s představiteli Francie, od které předsednictví převezmeme, a s představiteli Švédska, kterému předsednictví naopak v polovině roku 2009 předáme. Výkon našeho předsednictví si vyžaduje velké nároky na celou státní správu. Pozornost je věnována vzdělávání zaměstnanců, neméně důležité je zlepšení úrovně znalosti francouzského jazyka. Je třeba zvolit vhodné priority, ale nutná je i příprava technické stránky. Pro celkovou přípravu předsednictví je cenným zdrojem i získávání informací a zkušeností od zemí, které již mají své předsednictví za sebou. Přípravu našeho předsednictví má na starost sekce Úřadu vlády pod vedením Alexandra Vondry. Výkon našeho předsednictví bude probíhat již podle tzv. modelu užší spolupráce, který znamená úzkou spolupráci mezi za sebou předsedajícími zeměmi.

Důležitým úkolem pro ministerstvo vnitra bude dokonalé zajištění bezpečnosti během akcí konaných na území České Republiky. Je třeba zpracovat konkrétní věcný plán, připravit časový harmonogram a zajistit personální a objektovou bezpečnost za pomoci Policie České Republiky. Na celkovém zabezpečení jednotlivých akcí se budou podílet jak pořádková služba, tak železniční a dopravní policie. Pro zajištění osobní ochrany ústavních činitelů bude sloužit především útvar na ochranu ústavních činitelů a útvar na ochranu prezidenta republiky. Předsednictví České Republiky budou doprovázet určitá specifika. Především je to fakt, že v květnu či červnu 2009 proběhnou volby do Evropského Parlamentu, a tak většina práce bude muset proběhnout již v první části předsednictví. Doposud mělo v Bruselu předsednictví prvně předsedajících zemí a menších států dobrou pověst. Tyto země ve většině případů svůj úkol nepodcení a jsou obvykle úspěšné. Budeme doufat, že stejně tak si povede i naše republika.

Hana Hutlová

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí