Nové možnosti pomáhají Čechům překonat nechuť k soudům

štítek Právo čtení na 4 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

V roce 2013 vydala Evropská komise shrnující zprávu o stavu soudnictví v jednotlivých státech EU. Česká republika z nich vyšla překvapivě velmi dobře. Češi jsou přesto k soudům nedůvěřiví a do vymáhání svých pohledávek se pouští velmi neochotně. Platí to ve srovnání s USA i západní Evropou. Nevěří v nezávislost justice a podle JUDr. Petra Chmelíčka je také odrazuje finanční náročnost soudního řízení, kdy náklady až do vynesení rozsudku hradí žalobce.

Česká republika si v porovnání se zahraničím stojí překvapivě dobře

První důvod neochoty vymáhat své pohledávky u soudu je ten, že Češi nemají souzení v povaze a není to v české kultuře příliš obvyklé. Přitom v mnoha ukazatelích, které Evropská komise při zpracování své studie sledovala, se soudnictví v České republice ukázalo jako funkční. V ČR je přes tři tisíce (přesně 3063) soudců profesionálů, což v přepočtu znamená 29 soudců na sto tisíc obyvatel. V sousedním Německu vychází tento ukazatel na 24 soudců na sto tisíc obyvatel. Překvapivě přesahujeme medián Evropské unie i v rychlosti zpracování soudních sporů. V první instanci v civilních a komerčních sporech trvá českým soudům zpracování 128 dní, medián všech zemí EU je o 19 dnů delší. Kde je tedy pověstný „zakopaný pes“?

Nedůvěra v soudnictví hraje podstatnou roli

Základ neochoty Čechů zahájit soudní řízení tkví pravděpodobně v nedůvěře v nezávislost soudnictví. Češi jsou v rámci Evropské unie v kritériu důvěry na šestém místě od konce, za nimi se umístila jen Litva, Řecko, Bulharsko, Rumunsko a Slovensko. Také jsme stále nevymýtili předsudky vůči právníkům, kteří jsou někdy vnímáni jako paraziti na lidském neštěstí. „Vedle mnohdy iracionálních důvodů k nezahájení soudní pře však existují i důvody více než pádné. Jedná se především o finanční náklady se soudy spojené, nepředvídatelnost finálního verdiktu i obavy z dalších finančních ztrát v případě neúspěchu ve sporu,“ říká JUDr. Petr Chmelíček, advokát spolupracující se společností ProcesInvest, která se zabývá financováním soudních řízení. „Také k tomu musíme přičíst velmi obvyklý pocit bezmoci, který lze přirovnat k boji s větrnými mlýny či Davida proti Goliášovi, a to především v případě soudního vymáhání pohledávek na velkých firmách či korporacích,“ dodává Chmelíček. Kdy je tedy rozumné vymáhat své pohledávky a kdy raději od ideje sporu ustoupit?

Kdy nastává ten pravý čas pro vymáhání svých pohledávek?

Ve chvíli, kdy se rozmýšlíme, zda máme soudně vymáhat své nároky, se nám na mysl vkrádají rozličné argumenty, které nás od toho zrazují. Vedle těch již výše zmíněných je to i strach o naše soukromí, obava z nevyžádané mediální pozornosti, nebo dokonce z veřejného zostuzení, tedy difamace. Na druhou stranu bychom však měli zvážit i argumenty pro zahájení soudního procesu. Hodnoty jako sebedůvěra, víra ve vlastní přesvědčení, případně vytvoření nějakého kladného precedentu do budoucna jsou totiž minimálně stejně tak důležité. „Obecně svým klientům klademe několik základních otázek, podle kterých se mohou rozhodnout, zda se do sporu pouštět. V první řadě je nutné si vyjasnit, zda mám opravdu jasný nárok a také pocit, že jsem v právu. Po tomto ujasnění situace následuje ještě několik otázek doplňujících, které směřují k dostatečnému důkaznímu materiálu a také ke schopnosti protistrany vyplatit své závazky,“ vysvětluje JUDr. Petr Chmelíček, advokát spolupracující se společností ProcesInvest. „Ve chvíli, kdy jsem na všechny tyto otázky odpověděl kladně, nejen, že mohu, ale měl bych se do soudního sporu pustit,“ připomíná Chmelíček.

Nové možnosti pomáhají překonat obavy ze soudních sporů

K větší aktivitě Čechů přispívá i pomalu se měnící prostředí ve společnosti. Navrácení sebedůvěry a odvahy poprat se o svou pravdu a nároky podporují i další možnosti, které se na českém trhu objevují. Tyto služby umožňují snadnější vymáhání pohledávek a jednoznačně ulehčují situaci těm nerozhodným. Mediální pozornosti se dostalo projektu Hromadné žaloby, který umožňuje českým spotřebitelům dosáhnout svých práv efektivně a ekonomicky. Princip pomoci, avšak u vyšších částek, funguje také u služby financování soudních sporů, kterou se v ČR zabývá například společnost ProcesInvest. Člověk s její pomocí nenese během soudního řízení žádné finanční závazky s ním spojené, stejně tak nevstupuje do rizika v případě neúspěchu. Oba tyto nástroje pomáhají překonat obavy ze soudních sporů a zlepšují kulturu obchodu a podnikání.

⃰ Informace vycházejí ze zprávy Evropské komise: The functioning of judicial systems and the situation of the economy in the European Union Member states, 2013.

O společnosti ProcesInvest:

Akciová společnost ProcesInvest zahájila svoji činnost v roce 2001 a přinesla na český trh ojedinělý produkt – financování soudních řízení. Principem této v zahraničí běžně využívané služby je financování soudních, rozhodčích případně správních řízení, ve kterých jsou prosazovány nároky spočívající ve finančním nebo jiném penězi ocenitelném plnění. Je uplatňována v případech, při nichž potencionální žalobce není z různých důvodů schopen nebo ochoten hradit náklady řízení a musel by se tedy z finančních důvodů svého oprávněného nároku vzdát.

http://www.procesinvest.cz/

Tiskové oddělení Dům financí

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí