Lidé a firmy přicházejí o miliardy, nechce se jim do soudního sporu

štítek Právo čtení na 4 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Vedení soudních sporů je komplikovaná a finančně náročná věc. Ačkoli si myslíme, že jsme v právu, může se stát, že soud prohrajeme. Má cenu podstupovat riziko ještě větší finanční ztráty a odvážit se do soudního řízení? Takto uvažují desítky jednotlivců i firem, které se rozhodují, zda soudně vymáhat či nevymáhat své pohledávky. Na trhu dnes však existuje služba, která nám toto rozhodování může výrazně ulehčit. Náklady spojené se soudním řízením na sebe může vzít specializovaná firma.

Některé pohledávky jsou ztraceny zbytečně

V roce 2011 bylo v České republice dle údajů Ministerstva spravedlnosti zahájeno 11 364 řízení v obchodních věcech a soudy evidovaly dokonce celkem 714 323 spisů v občanskoprávních věcech. Není možné zjistit, kolik sporů nebylo vůbec zahájeno z důvodu nedostatku prostředků na jejich vedení. Objem neuplatněných pohledávek se však odhaduje na 5 až 10 miliard korun ročně. „Takto vysoká částka každý rok uniká vlastníkům oprávněných nároků, jednotlivcům i firmám, především proto, že nemají finanční prostředky potřebné pro dosažení svého práva nebo je pro ně případné riziko neúspěchu neúnosné,“ říká JUDr. Petr Chmelíček, advokát spolupracující se společností ProcesInvest. "Domoci se spravedlnosti není zrovna lehká a levná záležitost. Soudní proces je složitý a zastoupení advokátem je téměř nutností, dále tu jsou vysoké soudní poplatky a nepředvídatelná délka soudního sporu, která dále navyšuje náklady. Spravedlnost se tak pro mnohé stává nedostupná," dodává Petr Němec, iniciátor boje spotřebitelů proti bankovním poplatkům a spoluautor projektu Hromadné žaloby.cz. Lidé a firmy však mnohdy netuší, že mají možnost využít služby financování soudních, rozhodčích i jiných řízení.

V České republice rarita, v zahraničí běžné

Produkt financování soudních sporů v sobě zahrnuje financování nákladů spojených se zahájením a vedením soudních, rozhodčích či obdobných řízení. Jedná se především o financování soudních poplatků, honorářů advokátů a znaleckých posudků. Financování soudních sporů ve světě mělo počátek v roce 1997. Tato služba se rozvinula především v USA a státech západní Evropy, kde se již stala zcela známou a běžně využívanou. V České republice to tak dosud není. Jedním z důvodů, proč u nás není financování sporů pomocí jiného subjektu rozšířené tak jako jinde ve světě, může být určitá hrdost, nedůvěra i opatrnost vlastníků pohledávek. Významnou příčinou je však i nevědomost, že tato možnost vůbec existuje. „V České republice stále ještě není zcela normální vyjádřit se otevřeně k finanční stránce věci a přiznat, že na to nemám nebo nechci vynaložit prostředky. Naděje však existovat může, stačí investovat trochu času a energie ke zjištění, jaká je šance spor vyhrát,“ vysvětluje JUDr. Chmelíček.

Ve věci nákladů nejde o malé peníze. Stanovíme-li pro ilustraci sporný nárok ve výši půl milionu korun, pak náklady žalobce, soudní poplatek a náklady právního zastoupení, v jednom stupni řízení představují zhruba 80-90 000 korun. V případě neúspěchu a nepokračování v soudním sporu nebo v případě dalšího neúspěšného odvolání se zvýší náklady hrazené žalobcem postupně až na více než polovinu vlastní hodnoty sporu.

Proč využít služby financování soudních sporů?

Představte si, že jste se ocitli v situaci, kdy máte oprávněný nárok, ale již nedisponujete penězi na jeho vymáhání. Máte samozřejmě možnost vypůjčit si peníze v bance, od příbuzných či je získat prodejem majetku. Co se však stane, pokud se bude soudní řízení protahovat nebo ho dokonce prohrajete? Oprávněný nárok zmizí v nenávratnu a vám zbudou jen dluhy. Druhá varianta je možnost financování soudních sporů. Nejedná se o úvěr ani půjčku. Je to podnikatelská investice, jejíž návratnost nastává v okamžiku dosažení výnosu, jehož dosáhnete výhrou sporu. "Je to řešení všude tam, kde je poškozený občan či podnikatel osamocen a nemůže náklady snížit společným postupem s ostatními v rámci hromadných žalob. Financování soudních sporů investorem je tak možností, jak se může dosáhnout větší spravedlnosti a vlády práva, což jsou hodnoty nevyčíslitelné," uvádí Petr Němec.

Společnost poskytující tuto služby na sebe bere veškeré finanční závazky spojené se zahájením a vedením soudního sporu, případný neúspěch zůstává jejím rizikem. V okamžiku dosažení výnosu a plnění od protistrany se z celkové částky odečtou náklady spojené s vedením sporu. Klient nenese riziko případné prohry a za služby zaplatí jen tehdy, pokud dosáhne svého oprávněného nároku. „Spory je potřeba pečlivě vybírat a zhodnotit z pohledu rizika. Základem je samozřejmě míra naděje na úspěch v soudním řízení, dále pak bonita žalovaného a skutkový stav věci. U takto vybraných případů můžeme hovořit o 80% úspěšnosti. Každý oprávněný nárok v hodnotě nad 500 tisíc korun stojí za to nechat posoudit. Vždy z toho může vzejít minimálně rada, jak postupovat dál. Platí to i pro nároky uplatňované v jiných zemích Evropské unie,“ uzavírá JUDr. Petr Chmelíček.

O společnosti ProcesInvest:

Akciová společnost ProcesInvest zahájila svoji činnost v roce 2001 a přinesla na český trh ojedinělý produkt – financování soudních řízení. Principem této v zahraničí běžně využívané služby je financování soudních, rozhodčích případně správních řízení, ve kterých jsou prosazovány nároky spočívající ve finančním nebo jiném penězi ocenitelném plnění. Je uplatňována v případech, při nichž potencionální žalobce není z různých důvodů schopen nebo ochoten hradit náklady řízení a musel by se tedy z finančních důvodů svého oprávněného nároku vzdát.

http://www.procesinvest.cz/

Tiskové oddělení Dům financí

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí