Životní pojištění eliminuje rizika

štítek Pojištění čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Všichni chceme mít jistotu, že v případě vážného úrazu nebo dlouhodobé nemoci nezůstaneme bez finančních prostředků. Řešením je životní pojištění. Minimalizace finančního propadu v případě zdravotních problémů je zodpovědná i vůči naší rodině. Čím dříve životní pojištění uzavřeme, tím lépe, budeme mít nárok na lepší podmínky.

Životní pojištění je v Česku v posledních letech na vzestupu. Každoročně přibývá počet pojistných smluv, většinou však na nízké částky. Finanční zajištění v případě pojistné události je tak vzhledem k dosahovanému příjmu nedostatečné. Nastavení parametrů životní pojistky je však velmi důležité. Měsíční částku a výběr rizika je potřeba přizpůsobit naším požadavkům čerpání v případě zdravotních problémů. Výhodnější je se pojistit především proti závažným zdravotním problémům.

Důchody a nemocenské dávky budou klesat

Dobře nastavená životní pojistka neustále nabývá na významu. Vlastní zabezpečení proti zdravotním rizikům bude rok od roku důležitější.

  • Současné důchodové změny totiž znamenají pokles státní penze (v porovnání s průměrnou mzdou). Legislativní změny přinášejí pokles i invalidních důchodů. Invalidní důchody reálně klesají a zpřísňují se podmínky pro přiznání invalidního důchodu. Např. invalidní důchod prvního stupně činí průměrně 6 200 Kč měsíčně. Sehnat si přitom práci při pobírání invalidního důchodu je náročné. Dobré životní pojištění tak zabrání, aby občan v případě invalidity upadl do „chudoby“.
  • Rovněž se zpřísňují podmínky pro nemocenské dávky. Od letošního roku mají občané nárok na nemocenskou až od 22. dne nemoci. První tři týdny nemoci dostávají náhradu mzdy od svého zaměstnavatele, a to až od čtvrtého dne nemoci. Nemocenské dávky jsou však omezeny horní sazbou. Občanům s nadstandardními příjmy klesá během nemoci životní úroveň.

Pro podnikatele je životní pojištění nutností

Dobrá životní pojistka by měla být naprostou samozřejmostí pro všechny osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). I když si totiž platí OSVČ dobrovolné nemocenské pojištění, tak má nárok na nemocenské dávky až od 22. dne nemoci. Navíc aby měl podnikatel „slušnou“ nemocenskou, tak by musel platit vysoké nejenom dobrovolné nemocenské pojištění, ale taky důchodové pojištění. Nemocenské pojištění je totiž potřeba počítat ze stejného vyměřovacího základu jako důchodové pojištění. Vyšší dobrovolné pojištění tak výrazně zvyšuje důchodové pojištění a celkovou „daňovou“ zátěž podnikatele. Tento krok je tak finančně nevýhodný, proto počet OSVČ hradících dobrovolné nemocenské pojištění každoročně klesá.

Co znamená kombinace spoření s pojištěním?

Produkty životního pojištění mají na finančním trhu své nezastupitelné místo. Na jedné straně nám poskytují pojistnou ochranu, tedy zajišťují nás klienty proti různým životním rizikům, a to dokonce hned od počátku uzavřeného smluvního vztahu a na druhé straně některé z nich mají svou spořící složkou, díky níž se vytváří úspory především na stáří. Kombinaci těchto dvou slože jiné produkty nenabízí. U životního pojištění bychom měli však sledovat především jejich ochrannou pojistnou funkci. Na konci pojištění dostanou klienti naspořenou částku spolu s výnosy. Peníze se v pojišťovně zhodnocují podobně jako v bance. Klienti si sami určují, kolik dají na spoření a kolik na pojistné. A tento poměr lze v průběhu pojištění měnit. Životní pojištění má tedy význam i jako součást důchodového systému, jestliže chápeme tento systém jako souhrn všech zdrojů pro výplatu příjmů ve stáří.

Daňová úleva

Stát podporuje životní pojištění formou daňových výhod. Při splnění státem stanovených podmínek pro životní pojištění si může občan, který má sjednané životní pojištění každý rok odečíst od základu daně z příjmu pojistné, které zaplatil, a to až do výše 12 000 Kč. Při měsíční úložce 1 000 Kč tak dochází k úspoře na dani ve výši 1 800 Kč (15 % z 12 000 Kč).

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí