Tatínek a rodičovská dovolená

štítek Právo čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

V současné době přibývá rodičovských párů, kde se tatínek s maminkou v pobírání rodičovské dovolené střídají nebo rodičovskou dovolenou čerpá pouze tatínek. Jaké jsou podmínky pro rodičovskou dovolenou u tatínků?

Zatímco peněžitý příspěvek v mateřství (mateřskou) mohou tatínci pobírat pouze výjimečně, tak rodičovskou dovolenou mohou čerpat v souladu se zákonem bez problémů.

Když na mateřské je maminka a na rodičovské dovolené tatínek

V některých rodinách čerpá maminka pouze peněžitý příspěvek v mateřství (mateřskou) a následnou rodičovskou dovolenou čerpá již tatínek dítěte. Klasická délka mateřské je 28 týdnů. Manžel má na peněžitý příspěvk v mateřství nárok pouze v případě, že jeho manželka nemůže pro vážné dlouhodobé onemocnění o dítě pečovat. Mateřská se mamince poskytuje od 6. až 8. týdne před očekávaným porodem. Když chce tatínek čerpat rodičovskou dovolenou, jak musí postupovat? S čerpáním rodičovské dovolené pro tatínky není problém. Dle § 196 zákoníku práce je zaměstnavatel povinen poskytnou zaměstnankyni a zaměstnanci na jejich žádost rodičovskou dovolenou.

Jak dlouhá je rodičovská dovolená?

Rodičovská dovolená se poskytne v rozsahu, v jakém si rodič dítěte (maminka nebo tatínek) zažádají. Nejdéle se rodičovská dovolená poskytne do doby, než dítě dosáhne tří let věku. Zákon dokonce umožňuje čerpání rodičovské dovolené pro maminku i tatínka současně, nárok na rodičovský příspěvek by však měl pouze jeden z rodičů. Ze zákona Vám musí zaměstnavatel poskytnout rodičovskou dovolenou pouze do tří let věku dítěte. Zaměstnavatel však může poskytnout neplacené volno i pro čtvrtý rok, ale v tomto případě záleží pouze na vůli zaměstnavatele. V osobní celodenní péči o dítě se může maminka s tatínkem střídat, tedy i v pobírání rodičovského příspěvku. Jakmile však rodiče provedou výběr délky varianty, tak délku čerpání rodičovského příspěvku již zpětně změnit nemůžou.

Praktický příklad:

Tatínek může tedy zvolit dvouletou variantu čerpání rodičovského příspěvku a následně se vrátit do práce, když však zůstane třetí rok doma s dítětem maminka, tak již nebude mít maminka nárok na rodičovský příspěvek.

Varianty rodičovského příspěvku

V roce 2011 si mohou nadále rodiče dítěte zvolit délku pobírání rodičovského příspěvku, a to buď na dva, tři nebo čtyři roky. Čerpání rodičovského příspěvku po čtyři roky je však finačně nejméně výhodné. Na čtyři roky si tedy rodičovský příspěvek volí rodiče, kteří nemají možnost volby (např. nezaměstnaná maminka nebo nezaměstnaný tatínek).

  • Při pobírání rodičovského příspěvku do dvou let věku dítěte činí měsíční výše rodičovského příspěvku 11 400 Kč. Pro možnost čerpání dvouleté varianty je zapotřebí mít odpovídající příjem, nárok na peněžitý příspěvek v mateřství musí dosahovat 380 Kč denně, což odpovídá měsíčnímu příjmu nad 16 500 Kč. Jestliže zůstává na rodičovské dovolené tatínek, tak zpravidla volí dvouletou variantu, protože je finančně nejvýhodnější.
  • Při tříleté variantě je měsíční rodičovský příspěvek 7 600 Kč.
  • Při čtyřleté variantě je měsíční rodičovský příspěvek 7 600 Kč v prvních devíti měsících a poté již pouze 3 800 Kč.

Kde se o rodičovský příspěvek žádá?

S žádostí o rodičovský příspěvek je nutné se obrátit na úřad práce dle místa bydliště na předepsaném formuláři. Když tatínek žádá o dvouletou variantu, tak bude muset doložit jeho zaměstnavatelem potvrzené potřebné příjmy na předepsaném formuláři „Potvrzení o nároku na dávky ovlivňující nárok a výši rodičovského příspěvku“. Volbu varianty je potřeba provést včas. Pro dvouletou variantu se musí rodiče rozhodnout to konce měsíce následujícího po měsíci, ve kterém dítě mělo 22. týdnů. Pro tříletou variantu se musí rodiče rozhodnout do konce 9. měsíce věku dítěte. Kdo si včas nezažádá, ten pobírá ze zákona rodičovský příspěvek čtyři roky, což je nejméně výhodná varianta.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí