Kdy máte nárok na odstupné?

štítky Právo Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď pouze ze zákonných důvodů, které jsou uvedeny v § 52 zákoníku práce. Kdy má však zaměstnanec nárok na odstupné? A jak je odstupné vysoké?

Na odstupné má zaměstnanec nárok, jestliže dostal od zaměstnavatele výpověď z důvodů uvedených v § 52, písmeno a) až c). Těmito důvody jsou:

  1. ruší-li se zaměstnavatel nebo jeho část,
  2. přemísťuje-li se zaměstnavatel nebo jeho část,
  3. stane-li se zaměstnanec nadbytečným vzhledem k rozhodnutí zaměstnavatele nebo příslušného orgánu o změně jeho úkolů, technického vybavení, o snížení stavu zaměstnanců za účelem zvýšení efektivnosti práce nebo o jiných organizačních změnách,
  4. nesmí-li zaměstnanec podle lékařského posudku vydaného zařízením závodní preventivní péče nebo rozhodnutí příslušného správního úřadu, který lékařský posudek přezkoumává, dále konat dosavadní práci pro pracovní úraz, onemocnění nemocí z povolání nebo pro ohrožení touto nemocí, anebo dosáhl-li na pracovišti určeném rozhodnutím příslušného orgánu ochrany veřejného zdraví nejvyšší přípustné expozice.

V těchto čtyřech případech nenese zaměstnanec na výpovědi vlastní vinu, a proto má ze zákona nárok na odstupné. Výše odstupného se liší dle důvodu výpovědi.

Právní úprava odstupného

Při podání výpovědi ze strany zaměstnavatele z důvodů uvedených v písmenu a) až c) nebo dohodou ze stejných důvodů tak má zaměstnanec dle § 67 zákoníku práce nárok na odstupné, a to nejmévě ve výši trojnásobku průměrného výdělku. V případě, že obdrží zaměstnanec výpověď z důvodu uvedeného v písmenu d) nebo dohodou ze stejných důvodů, tak má nárok na odstupné ve výši 12násobku průměrného výdělku. Pro účely odstupného se průměrným výdělkem rozumí průměrný měsíční výdělek zjištěný podle § 351 až § 362 zákoníku práce. Odstupné vyplácí zaměstnavatel po skončení pracovního poměru v nejbližším výplatním termínu určeném u zaměstnavatele pro výplatu mzdy nebo platu, pokud se se zaměstnancem nedohodne na výplatě odstupného v den skončení pracovního poměru nebo na pozdějším termínu výplaty.

Kdy máte nárok na odstupné, když jste dali výpověď?

V případě, že dá zaměstnanec výpověď, tak má nárok na odstupné pouze, když jsou splněny podmínky pro okamžité zrušení pracovního poměru dle § 56 zákoníku práce. V ostatních případech nemá zaměstnanec na odstupné nárok. Tyto dva důvody jsou, že zaměstnanec nemůže ze zdravotních důvodů dle speciálního zdravotního posudku vykonávat svoji práci a zaměstnavatel mu neumožní výkon jiné práce, která je pro zaměstnance vhodná nebo zaměstnavatel nevyplatil zaměstnanci mzdu do 15 dní od uplynutí její splatnosti.

Dostali jste odstupné? Nemáte nárok na podporu v nezaměstnanosti

Při ukončení pracovního poměru je vhodné se ihned registrovat na úřadu práce. Jestliže však dostane zaměstnanec odstupné, tak se mu posune nárok na podporu v nezaměstnanosti. Dostanete-li tříměsíční odstupné, tak podporu v nezaměstnanosti dostanete až za čtvrtý měsíc nezaměstnanosti. Výplata podpory v nezaměstnanosti bude odložena o tři měsíce. Vždy je však nutné se registrovat na úřadu práce ihned po skončení zaměstnání, aby byl vyřešen pojistný vztah vůči zdravotní pojišťovně a OSSZ.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí