Bill Gates: Silné banky podnikatelům pomáhají, některé poplatky jsou proto fair

štítek Účty čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Není poplatek jako poplatek a mezi bankovními klienty musíme rozlišovat, především s ohledem na jejich kupní sílu realizovanou v jednotlivých zemích světa. I to vyplývá z exkluzivního interview s Billem Gatesem, které pro server www.bankovnipoplatky.com zprostředkoval novinář Fabiano Golgo.

Gatesův názor na bankovní poplatky je, jak sám zdůrazňuje, odlišný od názorů mnohých guru finančního světa, například velikána Warrena Buffeta. Gates totiž bankovní poplatky neodsuzuje, naopak – říká, že ve finančním sektoru mají své místo. „Nemravnými jsou pouze ty poplatky, které se platí za služby, které nebyly poskytnuty,“ vyjádřil se pro server exkluzivně Bill Gates a dodal: „Nebo ty, které jsou vyšší než prospěch, který jsme jejich zaplacením získali.“ Toto hodnocení je velmi zajímavé, ale nikoliv originální – již jste se s ním mohli na našich stránkách setkat. Gates naznačuje, že je třeba rozlišovat mezi poplatkem za výběr nadlimitní hotovosti na přepážce (banka s ním má náklady – musí provozovat pobočku, zajistit hotovost, platit bankéře) na straně jedné a například správou hypotečního úvěru na straně druhé (poskytuje banka opravdovou službu, nebo jde jen o položku na výpise, která je reálně zaplacena již v úrocích)?

Zajímavý je i Gatesův názor na M-PESA mobilní banking, jenž prostřednictvím několika institucí podporuje pro obyčejného smrtelníka astronomickými částkami. Téměř bezplatné retailové bankovnictví, které pomocí tohoto nástroje mohou provozovat lidé v nejchudších státech světa na rozdíl od vyspělých zemí, Gates omlouvá jejich nižší kupní silou. Je jistě pravda, že „když si někdo jde uložit jeden dolar vydělaný za den, není možné, aby jej to stálo půl dolaru na bankovních poplatcích.“ Ale je správné, že to tak chodí ve vyspělém světě? Podle Gatese ano. Banky zde podle něho mají tak velké administrativní náklady, které nemohou být kryty investicemi z vkladů klientů – ti prý totiž neukládají dostatek peněz na dostatečně dlouhou dobu. Je ale nezbytné uvědomit si, že jednak toto nemusí platit v každé zemi (spořicí návyky se napříč populací liší), a i kdyby ano, jsou to právě banky, kdo nabízí termínované (časově vázané) vklady od několika měsíců po několik let, kde penále za předčasný výběr značně snižují pravděpodobnost, že budou deponované prostředky předčasně vybrány.

V neposlední řadě vidí Gates v bankovních poplatcích fiskální nástroj, který je užitečný. Jak? Skrze nezpochybnitelnou stabilizaci příjmů bank a navyšování zisků bank vede podle k vyššímu odvodu daně ze zisku a tím vládám generuje výnosy, jež je možné v dobách krize použít na stabilizaci ohrožených bank.

Autor: Aleš Rod

Tiskové oddělení Dům financí

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí