Strašák jménem exekuce

čtení na 4 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Věřitelé v Česku vymáhají své pohlédavky důsledněji a rychleji. Často využívají služeb Exekutorských úřadů, a to i pro nižší dlužné částky. Exekuce přitom není žádná legrace a je lepší se jí vyhnout. Jak minimalizovat exekuční náklady? Na co si dát pozor?

V praxi bývá v současné době nařizována exekuce i pro stokoruny (např. zdravotními pojišťovnami, dopravními podniky…). Opomenutí úhrady se může pěkně prodražit. Stačí jedna neuhrazená pokuta za jízdu „načerno“, na kterou se zapomene a za několik měsíců klepe na dveře exekutor.

Dluhy je potřeba si hlídat

Exekuce se nenařizuje pouze na firmy, ale roste i počet exekucí na jednotlivce a rodiny. Všechny dluhy je tedy potřeba důsledně si hlídat. Jakýkoliv dluh musí být uhrazen včetně úroků. Jestliže má dlužník problémy se splácením svého dluhu, ať už hypotéky, leasingu či spotřebitelského úvěru je vhodné ihned kontaktovat věřitele a informovat o situaci (např. ztrátě zaměstánání, nečekané rodinné události…).

Renomované ústavy jsou většinou ochotny jednat a zkusit najít nějaké výhodné řešení pro obě strany a předejít soudnímu řešení. Rozhodně se nevyplácí se spoléhat, že to nějak dopadne a časem se to nějak zaplatí najednou. Věřitelé nebudou nečinní. Všechny společnosti si své pohledávky hlídají a brzy podají na soud návrh na exekuci. Aktivní přístup každého dlužníka je nejlepší cestou, jak zabránit exekuci. Řešení finančních problémů včas, šetří náklady i nepříjemnosti spojené s exekučním vymáháním dluhu.

Jak předcházet exekuci?

Jestliže dlužník není schopen splácet své měsíční dluhy ze svého příjmu a není schopen se s věřitelem dohodnout (např. na snížení splátek, odložení splátek…), je vhodné prodat dobrovolně sám některé z movitých věcí (např. auto, kolo, televizi…) nebo se přestěhovat do menšího bytu a finannčí výnos použít na úhradu dluhu. Toto řešení je rozhodně nepříjemné, ale pořád finančně výhodnější než když to udělá za dlužníka exekutor.

Nepřebírat poštu se nevyplácí

Někteří občané si pořád ještě špatně myslí, že když budou hrát „mrtvého brouka“ a nepřebírat poštu, že se jim nemůže nic stát. Nic jsem nepřevzal, o ničem nevím, tak po mě nemůžou nic chtít – to je špatná úvaha. Nepřebírání pošty a nekomunikování s věřiteli situaci zhoršuje.

Exekuce může být totiž soudně nařízena, i když dlužník nepřevezme žádnou výzvu či doklad k upozornění na dluh do svých rukou. Pro exekuci se navíc nenařizuje žádné soudní jednání, jak si někteří dlužníci mylně domnívají. Soud může exekuci nařídit i v případě, že dlužník žádný doklad nepřevezme do svých rukou. U všech soudních a úředních listin platí institut fikce doručení. Nepřebíráním poštovních zásilek naopak ztrácí dlužník možnost se odvolat a nezná důležité podrobnosti ohledně svého dluhu.

Stokorunový dluh – exekuční náklady i 7 000 Kč

U nižších dlužných částek platí, že exekuční náklady jsou vyšší než dlužná částka. Pokuta za jízdu „na černo“ ve výši 500 Kč, se může při exekuci prodražit na deset tisíc korun. Záleží na rychlosti úhrady dlužné částky. Čím dříve je dlužná částka exekutorovi uhrazena, tím nižší exekuční náklady. Jaké jsou minimální exekuční náklady?

  • minimální odměna při vymáhání peněžité částky je 3 000 Kč
  • náhrada hotových výdajů činí 3 500 Kč
  • náhrada za ztrátu času při úkonech mimo úřad 50 Kč za každou započatou čtvrthodinu
  • doručení jedné písemnosti 50 Kč

Další odměna exekutora roste s výši dlužné částky. U vyšších částek činí zpravidla 15 % vymáhané pohledávky. I když je dlužníkem ihned po nařízení exekuce uhrazena věřiteli dlužná částka, neznamená to, že se dlužník zbaví povinnosti uhradit exekuční náklady. Exekuce tedy rozhodně není žádná maličkost. Uniknout exekuci je pro jednotlivce či rodinu téměř nemožné.

Proč s exekutorem spolupracovat?

Když už dlužník propásne všechny možnosti, jak zabránit exekuci, tak je vhodné ihned spolupracovat s exekutorem. Rychlý kontakt (nejlépe osobně nebo alespoň emailem) šetří náklady a umožní najít nejméně bolestivý způsob exekuce. Čím déle exekuce trvá a více úkonů musí exekutor provést, tím jsou náklady samozřejmě vyšší. V některých případech exekutor umožní úhradu dluhu ve splátkách. Opět je ale důležitý aktivní přístup dlužníka.

Možnosti exekutora jsou ze zákona široké a naděje uniknout je nízká. Exekutor může postihnout dlužníka např. exekucí přikáznáním pohledávky na účtech povinného u bank a jiných peněžních institucí (např. stavebních spořitelen), exekucí přikázáním jiné pohledávky (např. podíly ve firmách či družstvu), exekucí srážkou ze mzdy, důchodu, nemocenských dávek, exekuce prodejem movitých věcí, exekuce prodejem nemovitosti. Ze zákona exekuci nepodléhají pouze peněžité dávky sociální péče, náhrady od pojišťovny, příspěvek na bydlení, dávky sociální pomoci v hmotné nouzi a dále běžné oděvní součásti, obvyklé vybavení domácnosti, hotovost do 6 252 Kč a zdravotnické potřeby.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí