OECD zvýšila odhad letošního růstu světové ekonomiky na 4,6 pct

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zvýšila odhad letošního růstu světové ekonomiky na 4,6 procenta z dříve předpokládaných 3,4 procenta. Česká ekonomika by letos měla podle prognózy OECD stoupnout o dvě procenta, v příštím roce by měl její růst zrychlit na tři procenta.

OECD uvedla, že světová ekonomika oživuje z recese rychleji, než se předpokládalo, a to zejména díky Asii. Upozornila však na riziko plynoucí z vysokého zadlužení rozvinutých zemí. V příštím roce očekává OECD mírné zpomalení růstu světové ekonomiky na 4,5 procenta.

Odhad letošního hospodářského růstu České republiky je shodný s předchozí prognózou OECD z loňského listopadu. Výhled pro příští rok však OECD zlepšila z dříve předpokládaného nárůstu o 2,8 procenta. Na Slovensku by měl hospodářský růst podle OECD v letošním roce činit 3,6 procenta a v příštím 3,9 procenta.

Nová česká vláda musí podle OECD vytvořit plán pro omezení výdajů na penze, zdravotní péči a sociální výhody. Míra nezaměstnanosti v Česku by se letos měla pohybovat v blízkosti osmi procent, rozpočtové škrty však zřejmě omezí domácí poptávku. Inflace by se měla v příštím roce postupně vyšplhat na zhruba dvě procenta, uvedla organizace. Český bankovní systém podle OECD vykazuje odolnost navzdory růstu špatných úvěrů.

„Analýza problémů české ekonomiky z dílny OECD je podrobná a přesná. V podstatě příští vláda nemusí vymýšlet sáhodlouze svůj ekonomický program, stačí, aby se v klíčových oblastech inspirovala analýzou OECD,“ uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Za užitečné považuje zejména upozornění na neudržitelnost rozpočtové situace, nesoulad systému sociálních dávek a daňové politiky, deformaci ve zdanění práce a kapitálu, nedořešenou reformu penzí a financování zdravotnictví a nedostatečnou liberalizaci pracovního práva. „I podle mně představují tyto problémy hlavní překážky pro dlouhodobý rozvoj české ekonomiky a její stabilitu,“ dodal.

Ekonomika Spojených států by měla podle nové prognózy v letošním i příštím roce stoupnout o 3,2 procenta. V listopadu přitom OECD počítala pro letošek s růstem o 2,5 procenta a pro příští rok s růstem o 2,8 procenta. Odhad letošního hospodářského růstu v eurozóně organizace zlepšila na 1,2 procenta z dříve předpokládaných 0,9 procenta. Napřesrok by měl růst zrychlit na 1,8 procenta.

Největší výzvou pro rozvinuté ekonomiky je nyní podle OECD snížení dluhů a potlačení nestability na finančních trzích, která se v současnosti šíří z Evropy. „Období značné finanční nestability, které začalo v srpnu 2007, ještě neskončilo,“ varovala organizace.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí