Nejlepší podmínky pro podnikání v Jihočeském kraji má Písek

štítek Stalo se přečtete do minuty

Nejlepší podmínky pro podnikání v Jihočeském kraji má Písek. Zvítězil ve třetím ročníku krajského srovnávacího výzkumu Město pro byznys díky nejlepším podmínkám na pracovním trhu a přístupu veřejné správy. Druhý skončil Vimperk a třetí Třeboň. Výsledky dnes zveřejnili a ceny představitelům nejlepších měst předali zástupci týdeníku Ekonom, který výzkum organizuje.

Analytici porovnávali 17 obcí s rozšířenou působností, vycházeli přitom z 50 kritérií rozdělených do šesti oblastí. Posuzovaly se například podpora podnikání ze strany radnic, situace na trhu práce, atraktivita lokality nebo počet firem. Hodnotily se i cenové podmínky a hospodaření obcí.

Místostarostka Písku Hana Rambousová uvedla, že ekonomické krizi se město snaží předejít investicemi. „Dáváme tak firmám možnost získat zajímavé zakázky a přečkat období krize,“ podotkla. Město také využívá takzvaných PPP projektů, kdy se do investic zapojuje i soukromý sektor, dodala. S Pískem jsou spokojeni i sami podnikatelé, alespoň podle průzkumu, který si organizátor ankety nechal zpracovat.

Druhý Vimperk má ve srovnání s ostatními jihočeskými obcemi s rozšířenou působností nejvyšší podíl kapitálových investic, dlouhodobá nezaměstnanost tam dosahuje necelých 40 procent krajských hodnot. Ve městě je jedna velká firma s více než 250 zaměstnanci, zbytek jsou malé a střední podniky, řekl starosta Pavel Dvořák. Třetí Třeboň podnikatelům i svým občanům nabízí 34 úředních hodin týdně, zatímco průměr jihočeských radnic je 22 hodin. Místní podnikatelé jsou s prací radnice druzí nejspokojenější.

Starostové, kteří se vyhlášení výsledků zúčastnili, se shodli na tom, že se snaží být s podnikateli v úzkém kontaktu a co nejméně jim v jejich práci „překážet“. V menších městech se starostové se zástupci firem osobně znají, řada jich působí i v zastupitel­stvech.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí