Pojištění psa

štítek Pojištění čtení na 2 minuty

foto: Dům financí

Většina lidí, kteří mají doma pejska, ví, jak moc je nákladná léčba, když se jejich mazlíčkovi něco stane. Není to jen neštěstí pro celou domácnost, ale také pro rodinný rozpočet, zvlášť když pejsek utrpí nějaké těžké zranění nebo je dlouhodobě nemocný a musí chodit na operace a častá vyšetření. Proto přišly pojišťovny se zdravotním pojištěním psů.

Proč psa pojistit

Nikdy nevíte, co se může stát. I když máte domácího mazlíčka, o kterého se velice dobře staráte, může přesto chytit venku nějakou nemoc, může se zranit a v nejhorším může zranit sebe a ještě někoho jiného. Veškeré zdravotní problémy psa by z velké části hradila pojišťovna, ale v případě, že by Váš pes poškodil ještě někoho jiného (ať už by šlo o škodu na majetku nebo na zdraví), nesete za to zodpovědnost Vy, a tedy je dobré mít pojištění odpovědnosti za škodu.

Druhy pojištění

V rámci pojištění nákladů na veterinární léčbu sjednává pojistitel pojištění na:

  • veterinární výkony
  • nutnou hospitalizaci
  • použitý materiál
  • předepsaná léčiva (nepočítají se mezi ně přírodní prostředky a homeopatika)

Pojistit lze psa, který je registrovaný na území České republiky (má evidenční známku). Věk pojištěného psa by se měl pohybovat od 6 měsíců přibližně do 8 až 9 let. Výška pojistné částky se pochopitelně pohybuje podle věku psa a podle lékařské zprávy (zda pes prodělal nějaké těžké nemoci, operace atd.). Pes musí být každý rok očkován proti vzteklině, psince a parvoviróze.

Případy, na které se pojištění nemusí vztahovat

Jsou to většinou méně obvyklé věci, se kterými nepřijdete denně do styku, avšak existují, proto si pojišťovny vyhradily v jejich případě nehradit veterinární léčbu. Patří mezi ně poškození na zdraví způsobené např.:

  • teroristickými činy, státními převraty, vojenským napadením atd.
  • působením jaderné energie, radiace, emanace, exhalací a emisí
  • dědičnými nebo vrozenými vadami

Dále pojišťovna nehradí léčbu vynaloženou v důsledku příčiny, ke které došlo před počátkem pojištění, preventivní veterinářské prohlídky, běžné očkování a nadstandardní úkony, pojištěny nejsou také náklady vynaložené se smrtí nebo utracením psa.

Pojištění psa si lze sjednat u České pojišťovny a u České podnikatelské pojišťovny. Pokud máte zájem o podrobnější informace, ptejte se na dumfinanci.cz nebo na kterékoliv pobočce výše uvedených pojišťoven.

Monika Matějková

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí