Telička: Eurokomisaře pro energetiku či pro dopravu ČR asi nezíská

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Někdejší eurokomisař Pavel Telička se domnívá, že Česká republika nyní nemá šanci získat pro svého kandidáta do Evropské komise (EK) místo komisaře pro energetiku.

I oblast dopravy by podle něj mohl český eurokomisař získat spíš jen zázrakem. Telička to řekl v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál.

Podle něj je nyní kredit ČR příliš oslabený. „Představa, že bychom si sáhli rukama našeho komisaře na energetiku, je podle mého názoru lichá,“ uvedl. Dodal, že doprava patří mezi „střední kategorie“ a je absolutním maximem, čeho by Česko nyní mohlo dosáhnout. „Ale spíš by to bylo shovívavostí partnerů nebo malým zázrakem,“ míní.

Telička provozuje v Praze a v Bruselu poradenskou firmu BXL-Consulting, která těží mimo jiné z jeho zkušeností a kontaktů. Podle internetového průzkumu společnosti SANEP by ho na místě českého eurokomisaře rádo vidělo 26 procent Čechů. Telička ale Radiožurnálu řekl, že o to za současné situace nemá zájem. Nechtěl by prý být předmětem „nejrůznějších politických handlů“.

Tuzemská politická reprezentace se dosud na jménu českého kandidáta do EK neshodla a jasno zatím není ani o portfoliu, o něž bude Česko usilovat. Podle premiéra Jana Fischera by ale nemělo být slabší než post komisaře pro zaměstnanost, sociální záležitosti a rovné příležitosti, který nyní zastává Vladimír Špidla. Telička poznamenal, že není mnoho resortů, které by měly uvnitř komise nižší váhu. Je to podle něj dáno tím, že v této oblasti unie nemá příliš mnoho kompetencí.

Velké strany v minulých dnech Fischerovi sdělily své představy o kandidátovi na eurokomisaře. ČSSD podporuje Špidlovo setrvání, ODS nabídla někdejšího vicepremiéra pro evropské otázky Alexandra Vondru. Lidovci přišli s bývalým ministrem Pavlem Svobodou, Strana zelených s někdejším kandidátem na prezidenta Janem Švejnarem a KSČM navrhla kosmonauta a nynějšího poslance evropského parlamentu Vladimíra Remka.

V souvislosti s pravomocemi, o něž by se Česko mohlo pro svého eurokomisaře ucházet, v minulých týdnech zaznívaly například energetika, regionální politika, doprava, spravedlnost, svoboda a bezpečnost.

Někteří čeští politici varují, že Praha by mohla o svého komisaře přijít v případě, že prezident Václav Klaus by v dohledné době nepodepsal lisabonskou smlouvu o reformě Evropské unie. V pátek smlouvu v opakovaném referendu schválili Irové a podepsat ji chce i polský prezident Lech Kaczyński. ČR tak pravděpodobně bude jedinou zemí EU, kde ratifikace smlouvy neskončila. Klaus nyní čeká na to, jak Ústavní soud rozhodne o stížnosti skupiny senátorů na lisabonskou smlouvu.

Kdyby EU vzhledem k nedokončené ratifikaci smlouvy nadále fungovala podle smlouvy z Nice, měl by být počet komisařů od letoška nižší, než je počet členských států. V komisi by tak nově mělo být nejméně o jednoho komisaře méně. Někteří politici varují, že by to mohlo být právě Česko, které o svého zástupce v EK přijde. Aby se tak ovšem stalo, Česko by muselo s redukcí komise na vlastní úkor souhlasit, což není příliš pravděpodobné. Ke schválení nové podoby komise je totiž třeba souhlasu všech členských zemí, tedy i ČR.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí