Lidé s příjmem nad 84.000 možná budou víc platit za pojištění

štítek Pojištění přečtete do minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Lidé s měsíčním výdělkem nad 84.000 korun by si v budoucnu mohli připlatit za sociální a zdravotní pojištění. Poslanci totiž ve středu propustili do druhého čtení návrh, který má úplně zrušit takzvané stropy na sociální zabezpečení. Návrh má na stole sociální výbor.

Autory návrhu jsou komunisté. Ti považují stropy za nespravedlivé a nesolidární. Stropy platí od roku 2008 a vztahují se na lidi s příjmy převyšujícími zhruba 84.000 korun měsíčně. „Ten, kdo si vydělá o jednu korunu více nebo o 200.000 více, odvede ze své mzdy vždy jen 6770 korun,“ přesvědčoval poslance Miroslav Opálka (KSČM).

Nestačí mu ani zvýšení stropů ze současného čtyřnásobku na šestinásobek, který poslanci schválili minulý týden jako součást úsporného balíčku ministra financí Eduarda Janoty. „Ti, kteří se mohou lehce zřeknout svého nadstandardu, tak těm jsme to (stropy) nechali,“ uvedl Opálka. „Lákat kapitál na co nejnižší daně a odvody je smrtelné. Skončíme na nule, dostaneme se do rozvojového světa,“ prohlásil.

KSČM v důvodové zprávě odhaduje, že letos může kvůli stropům stát přijít až o 5,1 miliardy korun. Jiné propočty odhadují snížení na příjmech na sociální zabezpečení ve výši až 18,3 miliardy korun. Asi šest procent pracujících v ČR si údajně vydělává mezi 85.000 a 100.000 korunami hrubého měsíčně, dvě procenta mají příjem od 100.000 do 150.000 korun a asi jedno procento nad 150.000 korun hrubého za měsíc.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí