Senát úsporná opatření projedná koncem září

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Senát by projednal vládní úsporná opatření kvůli snížení deficitu státního rozpočtu na přelomu září a října, pokud je příští týden schválí sněmovna. Po schůzce s předsedou vlády Janem Fischerem to dnes řekl předseda horní komory parlamentu Přemysl Sobotka (ODS).

„Já jsem panu premiérovi slíbil, že pokud ze sněmovny přijdou zákony, které umožní, aby rozpočet měl maximálně 170 miliard minus, tak že uděláme maximum pro to, abychom zkrátili to projednávání i tady u nás,“ uvedl předseda Senátu. „Procedurálně jsme schopni do deseti dnů začít o tom na plénu jednat,“ dodal.

Sněmovna má o vládním úsporném balíčku, o jehož podobě dnes odpoledne budou vyjednávat zástupci parlamentních stran s ministrem financí Eduardem Janotou, jednat příští čtvrtek ve stavu legislativní nouze, poslanci ale budou moci navrhovat jeho úpravy. Sněmovní schvalování by se tak mohlo protáhnout do pátku. Senát by pak podle svého předsedy normy projednal v dalším týdnu.

Dohodnutá schvalovací procedura podle Fischera umožní, „pakliže se dohodneme věcně a zvítězí racionalita i ve sněmovně, myslím politická racionalita“, přijmout takový deficit rozpočtu, který nezavede zemi do vážných problémů v následujících letech. ČR podle premiéra od představitelů státu v nynější situaci potřebuje zklidňující signály směrem k české veřejnosti. Názory stran na škrty v hrozícím rekordním schodku rozpočtu se diametrálně liší, nicméně všechny deklarují snahu domluvit se.

Balíček podle Fischera představuje něco, co není doktrinální. „My bychom na ten příští rok trošku měli potlačit to, jestli jsme spíš friedmanovci (zastánci minimálních zásahů státu do ekonomiky) nebo keynesiánci (zastánci státní pomoci ekonomice), a měli mít na srdci zájem této země. Je to program koneckonců na rok,“ dodal.

Sobotka věří, že dojednané znění balíčku bude vyhovovat přinejmenším většině senátorů. Tím by Senát podle svého předsedy podpořil vládní návrh rozpočtu se schodkem do 170 miliard korun, neboť samotný rozpočet schvaluje pouze sněmovna.

Oba politici probírali také čtvrteční rozhodnutí USA upustit od záměru rozšířit protiraketový deštník vybudováním základen v Česku a Polsku. „Je to svým způsobem neavizované porušení dohody o výstavbě radarové základny mezi Spojenými státy a Českou republikou, ale s tím nic nenaděláme,“ uvedl Sobotka ve shodě s čvrtečním prohlášením senátorského klubu ODS. Oznámil, že se obrátí na předsedy obou komor polského parlamentu s cílem najít společné stanovisko i na parlamentní úrovni, aby byly obě země zapojeny i do nového systému protiraketové obrany.

Spolupráci s Polskem chce i Fischer. „Teď je právě ten čas, abychom neztráceli, abychom nabrali druhý dech, dovedli se zapopjit do nově budovaného programu protiraketové obrany, který připravuje jak NATO, tak USA,“ uvedl. Podle premiéra je rovněž třeba uhájit to, co se ve smlouvách o radarové základně týkalo vědeckotechnické spolupráce.

Zdroj: Finanční noviny, ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí