Proč zvolit realitní kancelář?

štítek Studium čtení na 2 minuty

foto: Dům financí

V poslední době se čím dál tím častěji dozvídáme o poklesu cen bytů a domů. Lidé, kteří disponují dostatečným množstvím financí, tak zvažují, jestli právě teď není ten správný moment, kdy si vytouženou nemovitost pořídit nebo o její koupi alespoň začít uvažovat. Pokud se rozhodneme pořídit si byt či dům, jedná se o investici, která je pro náš rozpočet značně citelná, a tak není od věci si dopředu rozmyslet, zda se spolehneme na vlastní znalosti a získané informace anebo přenecháme starosti s nákupem nemovitosti některé z mnoha realitních kanceláří.

Jak na internetu, tak i v jiných sdělovacích prostředcích lze dnes získat tolik informací o nemovitostech, že se může zdát využívání služeb realitních kanceláří neopodstatněné a zbytečné. I přesto, že se jen neradi vzdáváme určité kontroly nad tak důležitým rozhodnutím, nechceme platit další peníze navíc a často se domníváme, že právě jen my se dokážeme rozhodnout nejlépe, probíhá dnes většina realitních transakcí stále za účasti realitních zprostředkovatelů, tedy realitního makléře nebo realitní kanceláře. Pro využití jejich služeb nesporně hovoří několik výhod, které je potřeba brát v úvahu.

Zvláště pokud uvažujeme o nákupu nemovitosti, je výhodnější postupovat skrze realitní kancelář, která disponuje mnohem širší nabídkou a je tak více pravděpodobné, že dokáže uspokojit naše požadavky. Pakliže bychom si sami podali inzerát o koupi nemovitosti, asi bychom se nevyhnuli smršti telefonátů od potenciálních prodejců, kteří by se nám snažili vnutit téměř cokoliv. Realitní kancelář dokáže tyto nabídky profiltrovat a nám již předvede jen ty nabídky, které by mohly splnit naše očekávání a požadavky. Pokud bychom se rozhodli vyhledávat nabídky prodejců sami, zjistíme velmi brzy, že je to činnost přinejmenším časově velice náročná.

Hlavní výhodou služeb realitních kanceláří jsou však z pohledu jejich klientů znalosti a zkušenosti realitních makléřů a s nimi spojená minimalizace rizika z koupě nemovitosti. Obyčejný člověk, neznalý právních termínů, se může snadno nechat oklamat a vzhledem k tomu, že se při koupi nemovitosti jedná o velmi vysoké částky, byla by pro něj ztráta neméně citelná. Realitní kancelář vystupuje jako profesionál, který úroveň podstupovaného rizika dokáže snížit na úplné minimum. Klient by tak neměl být poškozen nesprávně připravenou a sepsanou kupní smlouvou, jelikož realitní kanceláře v naprosté většině případů využívají služeb právníků, a to jak interních zaměstnanců, tak zkušených externích odborníků. Ti jsou pak odpovědni za správnost informací uvedených ve smlouvách.

Koupí nemovitosti však veškeré naše starosti nekončí. Je třeba vyřešit různé ohlašovací povinnosti, u kterých taktéž oceníme pomoc odborníka, pro kterého je tato činnost rutinou. Samozřejmě je nezbytné zvážit i výběr samotné realitní kanceláře. Na trhu se jich vyskytuje nepřeberné množství a je jasné, že jimi nabízené služby mají různou kvalitu. Při výběru bychom tedy měli brát v úvahu zkušenost, vzdělání, profesionalitu či reference vybraného kandidáta.

Hana Hutlová

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí