Taiwan – krásný ostrov v zajetí Číny

štítek Cestování čtení na 2 minuty

foto: Dům financí

Země opomíjená, země zatracovaná, země neuznaná, země utiskovaná, a přesto země velice průbojná a schopná. Našlo by se ještě mnohem víc názvů, kterými by se dal přesně vystihnout stát Taiwan.

Původní název tohoto ostrovního státu byl Ilha Formosa – krásný ostrov. Tento název mu dali Portugalští mořeplavci v 17.století. Dodnes se na ostrově zachovaly krásné krajinné útvary.

Po čínsko-japonských válkách roku 1895 získalo Taiwan na více než 50 let Japonsko. Po druhé světové válce byl navrácen Číně. Po vítězství komunistů v čínské revoluci se na ostrov uchýlili čínští nacionalisté v čele s Čankajškem a vyhlásili tam Čínskou republiku. S pomocí USA začala nová vláda budovat prosperující hospodářství a provedla úspěšnou pozemkovou reformu. Od 60.let začal Taiwan hodně vyvážet, což napomohlo jeho vzrůstající ekonomice.

Ovšem dodnes jsou velkým problémem vztahy s Čínou. OSN Taiwan neuznala, a poté, co Čína roku 1996 ostřelovala taiwanské břehy (ve snaze ovlivnit tamní prezidentské volby), nedalo se již o nějakém smíru a případném spojení vůbec diskutovat.

Zemědělství: Velice významná je pro Taiwan jeho poloha – leží přímo na obratníku Raka. Je tam tedy po celý rok teplé a vlhké klima. Léta jsou dusná a parná, teploty přesahují 30 stupňů, v zimě neklesne teplota pod 10 stupňů. Tyto podmínky jsou vhodné pro pěstování čajovníku, ananasovníku, banánovníku, batátů, cukrové třtiny a rýže. Chovají zde především drůbež, prasata, důležitý je též rybolov.

Hospodářství: Na přírodní zdroje je ostrov poměrně chudý. Uhlí a vodní energie nestačí rostoucím potřebám průmyslu, proto se většina surovin musí dovážet. I přesto se však na ostrově těží síra, zlato, měď, zemní plyn, ropa a uhlí. Kolem 40% elektřiny se získává z jaderných elektráren. Důležitým faktorem pro všechna hospodářská odvětví je velice levná pracovní síla, která zajišťuje konkurenceschopnost zboží na světových trzích. Hlavní hospodářská odvětví jsou textilní, elektronický a chemický průmysl, dále pak výroba papíru, hnojiv, skla, plastických hmot, cementu, ocelářství, železářství a hornictví.

Vývoz: Taiwan vyváží ve větší i menší míře téměř vše, významná jsou například elektronická zařízení, stroje, oděvy kovy, potraviny a hračky z plastické hmoty.

Obyvatelstvo: Počet obyvatel je přibližně 23 036 087, z čehož nezaměstnaných je jen 4,6%. Národnostní složení – Taiwanci 84 %, Číňané 14 %. Roční přirozený přírůstek je přibližně 0,65 %. Náboženství – buddhisté a taoisté 93 % křesťané 4,5 %. HDP – 631,2 mld. USD, HDP na 1 obyv. je 27 600 USD, Inflace (2005) – 2,3 %.

Taiwan se v posledních 30 letech stal jedním z nejdynamičtěji se rozvíjejících nových průmyslových států, je to tedy země, která za naši pozornost určitě stojí.

Monika Matějková

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí