Euro v Čechách? Nejdříve v roce 2014, říká Bohuslav Sobotka

štítek Politika čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Podle stínového ministra financí Bohuslava Sobotky (ČSSD) je schodek státního rozpočtu tak velký, že euro nepřijme vláda, která vzejde z předčasných voleb, ale až ta další. Informoval o tom server iHNed.cz. Sociální demokraté tak připustili, že ani po případných vyhraných volbách v říjnu nezavedou v příštím volebním období euro.

„Kdyby Česká republika vstoupila do eurozóny v roce 2014 nebo 2015, tak bych to pokládal za velký úspěch. Takže přijetí eura bude čekat až na vládu, která vzejde z voleb 2013,“ řekl Hospodářských novinám Sobotka.

Přestože ČSSD je obecně pro rychlé přijetí eura, její předseda Jiří Paroubek už začátkem dubna v rozhovoru pro agenturu Reuters řekl, že v současné době je přechod na evropskou měnu druhotnou otázkou. Prioritu nyní mají opatření proti ekonomické krizi, která zvýší rozpočtový deficit nad vstupní limit do eurozóny.

Aby mohlo Česko přijmout euro, muselo by mít totiž schodek státního rozpočtu nižší než tři procenta HDP. Letos přitom bude zřejmě vládní deficit kolem pět procent HDP.

Sobotka odhaduje, že v roce 2010 deficit státního rozpočtu může být až 220 miliard korun. Ministr financí Eduard Janota přitom slibuje, že letošní schodek rozpočtu díky škrtům stáhne na 150 miliard korun. Stejně velký deficit by měl být podle Janoty i v roce 2010. Jenže to je podle Sobotky utopie.

„Letošní rozpočtový cíl 150 miliard korun vypadá ambiciózně a určitě se mu dá tleskat, ale kdyby vláda neměla rezervní fondy, tak by byl o 31 miliard korun vyšší. Těchto 31 miliard už příští vláda mít v roce 2010 nebude,“ řekl novinám Sobotka.

„Druhý velký problém příštího roku je, že jsou tady protikrizová opatření, která budou mít příští rok 40 miliard korun. Takže je tady vlastně dalších 70 miliard korun, o kterých bývalý ministr Miroslav Kalousek nemluvil, zatím o nich nemluví ani ministr Janota, ale je to reálný problém, který před příští vládou leží,“ dodal Sobotka.

Přesto chtějí sociální demokraté dostat do roku 2014 schodek rozpočtu pod tři procenta, to znamená, že by se měl pohybovat mezi 110 a 120 miliardami korun. Původní vládní plán škrtnout v každé kapitole deset procent výdajů není podle Sobotky reálný, protože každá kapitola má jiný podíl povinných výdajů.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí