Brigáda

štítek Cestování čtení na 2 minuty

foto: Dům financí

Snad každý, komu je mezi 15 a 25 si někdy hledal brigádu. A pokud jste jen malinko nároční, tak víte, že to rozhodně není jednoduché. Pojďme si říci několik informací, které Vám mohou s hledáním brigády pomoci…

Platové ohodnocení brigády se liší v mnoha ohledech – podle toho, v kterém kraji jí hledáte, jaké máte dosažené vzdělání, kolik jazyků umíte atd. Dále záleží na délce trvání brigády, zda je jen na léto nebo zda máte zájem jí vykonávat i při škole. Pochopitelně se platově budou velice lišit nabídky typu pomocná síla ve velkoobchodě a administrativa v nějaké firmě.

Problém je také v tom, že ne ve všech končinách naší země se vám vždy podaří nějakou tu brigádu sehnat. Například v Praze a okolí není problém sehnat dobře placenou brigádu i pokud jste náročnější. Ovšem na Moravě a v menších městech je tento problém značný. Nabídky téměř nejsou, a pokud jsou, tak je to většinou náročná práce za málo peněz. Dalo by se tedy říct, že v těchto oblastech je nejlepší sehnat si brigádu přes známé…

Dalším problémem je věk a vzdělání. Vysokoškoláci nemívají tyto problémy, protože na brigády jsou z 90 % požadavky typu SŠ vzdělání, znalost jednoho jazyka… Ovšem pokud ještě nemáte maturitu, mnoho možností tím ubývá. Ale stále to není tak strašné, kromě veškerých prací v obchodě můžete dělat hostess nebo méně odbornou práci s tiskem atd. Nejtěžší to mají mladí mezi 15 – 18 lety. Nejsou plnoletí a jen málokterý zaměstnavatel vezme brigádníka na zkrácenou pracovní dobu. Takže pokud nemáte známé, kteří by vám dohodili lepší práci, musíte se obvykle spokojit s brigádami typu úklid, rozdávání letáčků, dotazování… Nebývá za to ovšem moc peněz. Na druhou stranu, pokud studujete, tak patříte do pracovní skupiny s nejnižší daní. Na začátku dalšího kalendářního roku pak máte možnost zažádat o vrácení této daně (abyste na to měli nárok, musíte splňovat všechny nutnosti – jako student si nesmíte vydělat více než 40 000 Kč ročně atd.).

Jakým způsobem brigádu hledat?

Jste-li z menšího města, pak doporučuji vyvolené podniky, kde byste rádi přes léto brigádničili, oslovit emailem nebo se osobně dostavit a na možnosti brigády se zeptat. Ovšem většina firem upřednostňuje osobní kontakty. Ve větším městě a ve velkoměstě je možností více – lze využít zprostředkovacích agentur nebo internetu. U agentur to obvykle chodí tak, že s nimi uzavřete smlouvu (některé chtějí i symbolický poplatek za registraci), a pak vám po určitou dobu chodí nabídky nejrůznějších prací (většinou si sami určíte z jakého oboru). S internetem je to jednodušší – firmy si tam samy zadávají požadavky na brigádníky a vy si je můžete vyhledat jak na stránkách té či oné firmy, tak přímo na portálech, které jsou vytvořené k pohledávkám a nabídkám práce. Mezi materiály a dokumenty, které by po vás mohly firmy a agentury požadovat jsou – občanský průkaz, potvrzení o studiu, dále pak na vybrané obory výpis z rejstříku trestů, zdravotní průkaz… Teď už tedy víte vše potřebné k hledání brigády, tak směle do toho!

Monika Matějková

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí