Francie a naše předsednictví

čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Česká republika se od začátku ledna 2009 stala předsednickou zemí Evropské unie. Tato důležitá událost, která nás postavila do středu zájmu občanů nejen u nás ale i v celé Evropské unii, se stala ostře sledovanou skutečností především v zemi, která nám předsednictví na začátku ledna předávala, tedy ve Francii. Francouzi jsou po celém světě známí jako sebevědomý, pyšný a hrdý národ. Co říkají jeho představitelé a co si myslí samotní Francouzi o způsobu, jakým se Česká republika předsednictví u­jala?

Ve francouzském tisku a jiných médiích se o naší zemi zmiňují jak kladně, tak záporně. Téměř na všech francouzských internetových stránkách věnujících se zpravodajství se na začátku roku 2009 objevil titulek oznamující, že předsednictví Radě Evropské unie bylo úspěšně předáno do rukou České republiky. Co nezůstalo zapomenuto je také to, že při této příležitosti předání došlo v Praze k nasvícení kyvadla na Letné, které teď u nás bude představovat jakýsi symbol předsednictví.

Francouzi dále kladně hodnotí naši několik měsíců trvající pečlivou přípravu na převzetí předsednictví a také zmiňují obtížné období, ve kterém ke změně předsedající země došlo. Tím mají na mysli především spojení celosvětové ekonomické krize, světovou recesi a nedávno vyhrocený spor v Gruzii. Neopomíjejí tedy obtížnou situaci, ve které se Mirek Topolánek bude nacházet a připomínají také osobu prezidenta Václava Klause, který je pro ně symbolem euroskepticismu. Francouzská média s oblibou zmiňují jeho odmítnutí vyvěšení evropské vlajky na Pražském hradě. Jako první oficiální krok při přípravě předsednictví je jimi považována návštěva Prahy prezidentem evropského parlamentu Hansem Potteringem.

Co se týče kritiky České republiky, jsou nastíněny dva problémy, které nás v očích francouzů poškozují. Tím prvním je fakt, že si Česká republika jako předsedající země Evropské unie stále zachovává svoji národní měnu a nepřešla tedy k přijetí Eura, jak tomu učinilo například Slovinsko či od začátku roku 2009 také náš východní soused Slovensko. Česká republika tedy není členem eurozóny, což by mohlo zhoršit její pozici při řešení ekonomické krize. Dalším přitěžujícím faktem, který se francouzům příliš nelíbí, je nepřijetí Lisabonské smlouvy. Francouzský tisk dále zmiňuje množství setkání a konferencí, které bude potřeba během předsednictví organizovat. Rozpočet na tyto konané akce je stanoven na 3,3 miliardy korun, což se mnohým francouzským obyvatelů zdá jako vyhazování peněz z oken. Je ovšem pravdou, že výše francouzského rozpočtu v tomto kontextu zmiňována není.

Pro naše občany, stejně tak jako pro občany ostatních zemí, kteří mají zájem se dozvědět o akcích konaných v rámci našeho předsednictví, jsou k dispozici speciální internetové stránky EU2009, kde lze naleznout jak aktuality, tak kalendář konaných akcí. Dále je možno získat informace o samotné Evropské unii a jejich politikách. Stránky jsou vytvořeny jak v českém, tak v anglickém a francouzském jazyce tak, aby byly přístupny pro co největší část občanů Evropské unie. Je pravdou, že úspěšně zvládnuté evropské předsednictví bude obtížným úkolem, nicméně bude také výzvou jak ukázat, že i náš stát dokáže takovému úkolu čelit.

Hana Hutlová

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí