Důsledky finanční krize na českém trhu

čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Není tomu dávno, co Česká republika získala velmi solidní předpověď pro ekonomický růst na další roky dopředu a vypadalo to, že se ekonomická krize ČR víceméně vyhne. Jako první optimistické číslo zveřejnil Eurostat. Ovšem fundamentální ukazatele, ze kterých se vycházelo, tuto situaci nedokázaly zachytit zcela věrně. Z toho důvodu ČSÚ a ostatní ekonomické subjekty, které sledují vývoj české ekonomiky, v posledních pár dnech udělaly nové modely a došli k závěru, že růst ekonomiky začne pomalu klesat. Např. renomovaná ratingová agentura Moody’s snížila předpověď z rostoucí na stabilní a obecný výhled cílových cen akcií obchodovaných na burze se snížil.

Výhodou pro výši HDP, které funguje obecně jako ukazatel vývoje ekonomiky, je fakt, že na území ČR existuje několik investičních projektů, které právě budou uvedeny v provoz, proto daná ztráta není tak vysoká. Ekonomické subjekty se však pomalu začínají potýkat s prvními problémy. Škoda Auto, a. s. řeší sníženou poptávku tím, že na čas okolo vánočních prázdnin uzavře továrny. Stejně tak české sklárny se potýkají s insolventností. Právě nejistota firem ohledně budoucnosti vede k uzavírání investičních projektů, např. developerské firmy přestávají nadále stavět další kancelářské komplexy, protože poptávka po nich klesá. Stejný dopad má toto i na domácnosti, které zatím přímý vliv krize nepociťují vzhledem ke své tradičně konzervativní investiční strategii.

Problém ovšem nastává s ohledem na zaměstnanost. Skoro polovina lidí se bojí o ztrátu zaměstnání a čtvrtina se bojí o ztrátu zaměstnání v souvislosti s finanční krizí. Na trhu práce navíc došlo k enormnímu úbytku volných pracovních míst a zároveň nezaměstnanost mezi říjnem a listopadem rostla. Krize má z globálního hlediska dopad na ceny ropy, takže výhodou je naopak snižování cen benzínu, které prozatím nevede ke snížení cen energie. Obecně by se proto dalo říci, že investičního kapitálu bude pro českou ekonomiku vyhrazeno nižší množství a investoři budou vybírat možnosti investic s velmi nízkým rizikem. Cestovní ruch se zase potýká s problémem odhadování kurzu koruny vůči euru, což může vést k vyšší ztrátovosti ve spojení s odlivem turistů, který hrozí.

Ke stabilitě ekonomiky přispěje také to, že poslaneckou sněmovnou prošel návrh státního rozpočtu na další fiskální období a není nutné využít možnosti provizoria, které má obecně na ekonomiku spíše znejišťující dopad. Problémy už také signalizuje poměrně velký propad platební bilance, který by podle ministra Římana měl být řešen zpřístupněním úvěrů exportérům. Z důvodu celosvětové krize totiž poklesl jak dovoz, tak vývoz. Na závěr je třeba říci, že se v příštích 12 měsících nejspíš povede ekonomice dobře, ale bude záležet spíše na typu odvětví, jestli firmy budou schopny ustát případnou stagnaci či recesi bez větších problémů, nebo bude třeba zavádět další opatření. Navíc případných alternativ a scénářů je poměrně velký počet a říci, který z nich se opravdu stane je, na rozdíl od všeobecné snahy, nemožné.

Lukáš Hrdlička

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí