Energetickou koncepci bude nadále schvalovat vláda

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Státní energetickou koncepci bude i nadále schvalovat vláda. Poslanecká sněmovna dnes zamítla návrh ČSSD, aby ji nově schvalovali poslanci. Návrh by mohl za určitých okolností otevřít cestu výstavbě nových jaderných zdrojů.

Stínový ministr průmyslu ČSSD Milan Urban podle svých slov předložil dotyčnou novelu zákona o hospodaření energií s úmyslem zajistit energetickou bezpečnost České republiky. Současnou koncepci z roku 2004 podle něj nikdo nedodržuje. Vládní prohlášení, které s výstavbou dalších jaderných zdrojů nepočítá, označil za nesmírně nebezpečnou věc.

Premiér Mirek Topolánek (ODS) označil jeho návrh za účelový a prohlásil, že současná energetická koncepce je správná. Premiér také prohlásil, že schvalování energetické koncepce je výlučnou pravomocí moci výkonné. „Neznám jediného premiéra, který by se vzdal kompetence, která je mu dána,“ tvrdí. „Nejde o útok na exekutivu,“ oponoval mu předseda KSČM Vojtěch Filip.

„Je to jeden z dalších populistických kroků, který tu koalici stejně nerozloží,“ řekl Topolánek na adresu návrhu. Když se totiž stejný návrh projednával loni v říjnu, vykládal se často jako pokus rozštěpit koalici, protože koaliční zelení jsou proti výstavbě dalších jaderných zdrojů.

„Nehledejte v tom žádný klín do vládní koalice, to je možná doprovodný jev. Nakonec velmi pozitivní jev,“ podotkl Urban. „Když vláda nekoná, musí konat parlament,“ vysvětloval svůj motiv. Na jeho stranu se postavil jeho stranický kolega Zdeněk Jičínský s tím, že role parlamentu je mnohem širší, než jenom schvalování zákonů.

Podle Urbanových představ by koncepci vypracovalo stejně jako dřív ministerstvo průmyslu, pak by ji schvalovala vláda a poté parlament. Ten by ji mohl buď schválit, nebo zamítnout.

Urban varuje, že někdy kolem roku 2015 může přijít okamžik, kdy nastane nedostatek elektřiny. „Čím lépe se nám bude dařit, tím dříve ten okamžik nastane,“ varoval.

Česko má nyní dvě jaderné elektrárny, v Dukovanech a v Temelíně. Na celkové výrobě elektřiny v zemi se loni podílely zhruba 30 procenty. Elektrárenská skupina ČEZ, která je provozuje, letos v létě požádala ministerstvo životního prostředí o komplexní posouzení vlivu případné dostavby Temelína na životní prostředí. Posouzení je jedním z podkladů pro rozhodnutí o případné dostavbě jaderné elektrárny. Stavba dalších dvou bloků by mohla začít v roce 2013.

Zdroj: ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí