Kongres schválil výdaje na radar

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu dnes schválila výdaje na stavbu protiraketového štítu ve střední Evropě, jehož součástí má být radar v České republice a základna s protiraketovými střelami v Polsku. Na podpoře příslušného zákona se dohodli vyjednavači Senátu a Sněmovny reprezentantů poté, co na jaře přijaly obě komory odlišná znění. Schválení nynější dohody v Senátu se očekává v nejbližší době.

Na výstavbu evropské části protiraketového systému zákon o vojenském rozpočtu na příští rok vyčleňuje 465,8 milionu dolarů, což je o 246,3 milionu méně, než požadovala vláda. Při projednávání návrhu rozpočtu ve výborech přitom doporučovali kongresmani rozsáhlejší škrty až o 370 milionů dolarů.

Rozpočet poskytuje plné finanční krytí pro umístění radaru v ČR, uvedla dnes agentura AP.

Dohoda Senátu a sněmovny podporuje koncepci protiraketové obrany v Evropě, uvádí se v jejím textu. Výstavbu radaru Kongres povolí, pokud ji schválí hostitelská strana. Vybudování raketové základny je ovšem vázáno nejen na schválení v Polsku, ale i na český souhlas s radarem. Podle diplomatických zdrojů ve Washingtonu to znamená, že rakety bez radaru nemají smysl, avšak radar může svému účelu sloužit, i kdyby základna v Polsku nevznikla.

Rozmístění protiraketových střel bude možné až poté, co ministerstvo obrany USA doloží, že jsou funkční a provozně účinné.

Díky rozpočtu na přípravu částí protiraketového systému se zřejmě už příští rok začne se stavbou polské základny určené pro deset antiraket, uvedla AP. Ústupek demokratů ze sněmovny znamená, že americké ministerstvo obrany bude moci začít nakupovat některé součásti antiraket. Plán na spuštění základny v roce 2013 tak získá poněkud reálnější obrysy, poznamenala AP. Toto datum bylo až dosud zpochybňováno, protože Kongres trval na tom, aby antirakety určené pro polskou základnu prošly před koupí testováním.

Na stavbě radaru v Brdech se zástupci České republiky a USA dohodli letos v dubnu. Hlavní smlouvu americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová podepsala v Praze v červenci. Druhou doplňkovou smlouvu SOFA, která upravuje podmínky pobytu amerických vojáků na českém území, uzavřela česká ministryně obrany Vlasta Parkanová a její americký protějšek Robert Gates 19. září v Londýně.

Polsko a Spojené státy se na vzniku základny dohodly po více než ročním jednání v polovině srpna. Nyní Poláci s Američany ještě ladí některé technické detaily.

V obou zemích bilaterální smlouvy s USA podléhají souhlasu parlamentu a podpisu prezidenta. Tato procedura může trvat i několik měsíců, výsledek je přitom alespoň v ČR stále nejistý. Na rozdíl od Polska, kde základnu podporuje jak vládní Občanská platforma, tak opoziční strana Právo a spravedlnost, je český parlament v otázce radaru rozdělený. Opoziční ČSSD a komunisté ho odmítají, proto je otázkou, zda pro něj zvedne ruku dostatečné množství zákonodárců.

Zdroj: ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí