MSV: Hrozí, že firmy budou z ČR odcházet

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Česko se podle některých odborníků musí připravit na odchod části investorů do zemí s výhodnějšími podmínkami.

Silný kurz koruny, nedostatek lidí na trhu práce a třeba emisní povolenky mohou způsobit, že se některé firmy přesunou do jiných zemí nebo alespoň nebudou své podnikání v Česku dál rozvíjet. Toto téma byla jedním z hlavních na prvním dni mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně.

„Netýká se to jen Česka, ale všech států. Hrozí, že energeticky náročné výroby se přesunou za hranice Evropské unie a k žádným úsporám v oblasti produkce oxidu uhličitého v globální měřítku nedojde,“ řekl v úterý na veletrhu prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl.

Odchod by zřejmě jako první zvažovaly zahraniční firmy, které mají v Česku jen pobočky. Přitom například právě ve strojírenství v posledních deseti letech výrazně posílily kontrolu. Zatímco před deseti lety byl podíl firem se zahraničními majiteli na celkových tržbách v oboru asi 13 procent, loni v prvním pololetí to bylo více než 50 procent.

Podle ekonoma Marka Hatlapatky už zájem o Česko nebude tak výrazný, jako v posledních letech. Omezuje ho hlavně zvyšování nákladů a nedostatek pracovní síly. Také tento problém se týká z velké části strojírenství, podniky už několik let marně shánějí kvalifikovanou pracovní sílu, a mimo jiné tak v mnoha případech kvůli nedostatku zaměstnanců přicházejí o zakázky.

Stejné následky má často i silná koruna, která brzdí hlavně exportéry. Podniky v Brně opakovaně kritizovaly hlavně to, že vláda stále nestanovila termín přijetí eura, které by podle nich řadu problémů vyřešilo. Realistický termín je podle Míla rok 2013. Premiér Mirek Topolánek v úterý ale o konkrétním datu nechtěl hovořit. Prezident Václav Klaus nepovažuje v současné situaci přijetí eura pro Česko za výhodné.

Navíc tvrdí, že volání tuzemských firem a podnikatelů po zavedení eura je jejich útěkem od vlastní odpovědnosti. Podniky podle něj musejí k zajištění ekonomické stability využít i jiné možnosti, než je zavedení eura. Klaus zároveň upozornil na to, že pro přijetí potřebných reforem je zapotřebí silná vláda s výraznou přesilou ve sněmovně.

Z průzkumu Hospodářské komory ke konci roku 2007 ale vyplývá, že dvě třetiny podnikatelů si přejí přijetí eura v co možná nejkratší době, nejlépe již v roce 2012. Aktuální průzkum Svazu průmyslu a dopravy zase ukázal, že téměř 82 procent firem vidí přijetí eura jako řešení řady současných problémů.

Veletrh se věnoval také odhadu vývoje cen strategických surovin. Například ceny plynu by měly v Česku od ledna klesnout. Podle Jiřího Gavora z analytické společnosti ENA se dá snížení očekávat v prvním a zřejmě i ve druhém čtvrtletí, a to hlavně kvůli poklesu cen ropy. Plyn v posledních kvartálech opakovaně zdražoval. Od října se ještě jeho ceny zvýší o dalších deset procent.

Miliardovou zakázku dnes v Brně uzavřela skupina ALTA, která dodá v příštích dvou letech české obráběcí stroje a pece ruské firmě URALVAGONZAVOD.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí