Boj s klimatem může být likvidační pro chemické firmy

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Snahy Evropské unie čelit globálnímu oteplování prý mohou mít drastické dopady na konkurenceschopnost českých chemických firem.

Vést by údajně mohly až k likvidaci těchto podniků. Vyplývá to z dopadové studie Svazu chemického průmyslu ČR (SCHP ČR), jejíž závěry má k dispozici ČTK.

Asociace sdružující chemické podniky, jejímž úkolem je lobbovat za zájmy tohoto odvětví, se bojí hlavně toho, jaké dodatečné náklady sektoru přinesou navrhované změny v obchodování s povolenkami na vypouštění skleníkových plynů (systém ETS). Ty prý mohou dosáhnout až řady miliard korun ročně, což by mohlo představovat i více než dvojnásobek současného zisku podniků chemického průmyslu zařazených do ETS.

EU se loni dohodla, že sníží do roku 2020 emise skleníkových plynů nejméně o 20 procent proti roku 1990. Evropská komise pak přišla s návrhy opatření, která by naplnění tohoto ambiciózního cíle měla pomoci docílit. Jedním z nich je změna systému obchodování s emisními povolenkami.

Nyní povolenky dostávají státy, které je zdarma rozdělují mezi podniky. Jedna povolenka představuje tunu CO2, kterou mohou vypustit. Přebytek povolenek mohou podniky prodat, nebo si na trhu naopak mohou chybějící povolenky dokoupit. Současný systém by měl ale skončit v roce 2012, pak by si firmy musely povolenky nakupovat.

U energeticky náročných průmyslových sektorů by to bylo postupně, zatímco u jiných, například energetického sektoru, by to bylo v roce 2013 rovnou 100 procent. Jaké sektory by přesně měly spadat do kategorie „energeticky-náročný“ se zatím diskutuje. Hovořilo se třeba o hliníkárnách, ocelárnách či cementárnách.

Náklady na nákup povolenek se podle SCHP ČR v případě zavedení aukcí od roku 2013 bez přechodného období budou pohybovat v rozmezí 7,4 až 15,6 miliardy korun. Pokud by se na ně vztahovalo přechodné období (2013 až 2019), kdy by si postupně musely kupovat část povolenek, zatímco druhou by dostávaly ještě zdarma, pak by prý činily 5,4 až 11,4 miliardy Kč ročně. I tak by to bylo asi jedenkrát až dvakrát víc, než kolik představuje zisk podniků chemického průmyslu zařazeného pod systém ETS.

Kvůli dodatečným nákladům prý firmám nezbudou peníze na nezbytné investice do úspor energií či snižování emisí. „To ve svém důsledku znamená nejen zhoršení konkurenceschop­nosti těchto významných strategických segmentů české ekonomiky, ale přímo riziko likvidace uvedených průmyslových sektorů v ČR,“ píše se v závěrech studie.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí