Jak si stojí hodnota zlata v době světových nejistot?

Komerční sdělení

foto: B&G Investments

Zlato hraje ve světě financí po staletí zvláštní roli. Září nejen ve výlohách šperků, ale především v očích investorů hledajících bezpečný přístav v turbulentních časech. Jak si stojí hodnota zlata v dobách světových nejistot?

Historie zlata jako investice

Význam zlata v globální ekonomice nelze přeceňovat. Investiční zlato není jen surovina nebo dekorace – je to jakýsi barometr nejistoty, indikátor důvěry v tradiční měny a ekonomiky. Jak geopolitické napětí stoupá, investoři se instinktivně obracejí právě k této komoditě.

Zlato nebylo vždy tím, čím je dnes. Jeho role ve finančním systému se v průběhu staletí vyvíjela, z fyzické měny se stala symbolem ekonomické stability. V dávných dobách bylo zlato synonymem bohatství a moci. Faraoni a císaři je shromažďovali do pokladnic, čímž demonstrovali svou moc. Ale to je jen začátek jeho finanční kariéry. Průlomovým okamžikem byl rok 1944 a konference v Bretton Woods. Svět, unavený válkou, hledal stabilitu. Zlato se stalo kotvou pro americký dolar, potažmo pro celý globální finanční systém. Každý dolar měl svůj zlatý protějšek. Byl to zlatý standard – éra předvídatelnosti a důvěry v peníze.

Ale nic netrvá věčně. V roce 1971 učinil prezident Nixon osudové rozhodnutí opustit zlatý standard. Dolar se stal měnou založenou pouze na důvěře v americkou vládu. Pro zlato začala nová éra. Paradoxně právě odklon od zlatého standardu posílil její pozici „bezpečného přístavu“. Proč? Protože ve světě, kde hodnota měn závisí na rozhodnutí politiků a centrálních bank, zůstává zlato nezávislou entitou. Nelze jej vytisknout. Nelze jej znehodnotit jednou vyhláškou.

Investiční zlato – bezpečný přístav

Hodnota zlata v dobách světových nejistot tedy tradičně roste. Je vnímáno často jako klíčový nástroj pro zajištění hodnoty svého majetku a proti vysoké inflaci. Přirozeným jevem v ekonomice je růst cen způsobený zvýšenou poptávkou. V případě zlata zůstává zájem o něj jako o investiční a výrobní surovinu vysoký. Přestože v krátkých obdobích může být cena zlata vysoce citlivá na změny trhu, v širším časovém měřítku neustálý zájem o zlato – jak ze strany investic, tak ze strany výroby – stabilizuje jeho hodnotu. Poptávka po zlatě je tažena řadou sektorů. Finanční instituce často zacházejí se zlatem jako s „bezpečným přístavem“ v době ekonomické nejistoty, což může zvýšit poptávku a ovlivnit současnou cenu zlata na finančních trzích.

Klenotnický a hodinářský průmysl neustále potřebuje zlato k výrobě produktů, což také přispívá k neustálé poptávce po tomto kovu. Technologický průmysl navíc používá zlato při výrobě elektronických součástek kvůli jeho vynikajícím vodivým vlastnostem a odolnosti proti korozi. A konečně soukromí investoři a sběratelé po celém světě hledají zlato jako způsob diverzifikace svého investičního portfolia i jako sběratelský předmět. Díky tomuto různorodému a trvalému zájmu o zlato je vnímáno jako dlouhodobě stabilní a atraktivní investiční varianta, která může ovlivnit jeho cenu a zajistí, že zlato zůstane na globálních trzích ceněným aktivem. Prodej i výkup zlata probíhá neomezeně.

Kde koupit a kde prodat investiční zlato?

Investovali jste do zlata? Poradíme vám, kde koupit investiční zlato za nejlepší výkupní ceny. Jednou ze společností je například BG Investments, která nabízí flexibilní podmínky výkupu drahých kovů.

Investiční zlato a investiční stříbro jsou odolné vůči výkyvům trhu a nabízí investorům stabilitu. Je vhodnou investicí pro začátečníky i zkušené investory. V případě, že zvažujete svou první investici do zlata nebo hledáte, kde prodat investiční zlato, vybírejte si spolehlivé partnery. Společnost BG Investments je jedním ze zkušených lídrů v této oblasti a kromě prodeje zlata i stříbra nabízí i poradenství. Firma sídlí v Liberci, ale působí v celé ČR. Více informací najdete na bg-investments.cz bg-investments.cz.

Komerční sdělení

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí