Úrokové sazby hypoték: co přesně znamenají a na co si dát pozor

Komerční sdělení

Když se řeší hypotéka, první věc, která nás zajímá, je výše úroku. Zjistěte, co přesně úroková sazba znamená, od čeho se odvíjí a čemu věnovat pozor při žádosti o hypotéku či refinancování.

Co ovlivňuje úrokové sazby hypoték

Úroková sazba je cena, za kterou vám věřitel (tím je nejčastěji banka) půjčí peníze. Vyjadřuje se v procentech z dlužné částky za dané období a stanovuje, o kolik procent navíc zaplatíte nad rámec půjčené částky.

Od čeho se odvíjí úrokové sazby

Výši hypoteční úrokové sazby si stanovuje každá banka sama. Promítá do ní základní úrokovou sazbu stanovenou ČNB i svou konkurenci a další tržní faktory. Úrokové sazby se v poslední době zvedly hned několikrát – jejich výše je ale vzhledem k situaci na trhu přirozená a nejde o nic neobvyklého. Například v roce 2010 se úroková sazba hypoték přiblížila k šesti procentům.

Dopady vyšších úrokových sazeb

Jaké budou následky rostoucích úroků? Zdraží se zejména komerční úvěry, tedy takové, které banky poskytují občanům a firmám, což se dotkne i hypotečních úvěrů. Výše úročení vkladů naopak zaznamená růst, stejně jako zhodnocování úspor.

Co ovlivňuje výši úrokových sazeb hypoték

Na výši úrokových sazeb mají kladný vliv faktory jako například to, zda máte uzavřené životní pojištění, žádáte si o hypotéku ve své bance (kam vám chodí výplata) nebo máte naspořeno něco do začátku a nepotřebujete tak půjčit plnou ceny nemovitosti.

Úrokovou sazbu naopak neovlivňují případné poplatky vázané k hypotéce (např. za zpracování odhadů), v případě, že si je banka účtuje. Ty se však promítnou do RPSN.

Pokud se rozhodnete pro hypotéku, ujasněte si, za jakým účelem ji potřebujete. I to může mít vliv na úrokovou sazbu, protože na trhu najdete různé typy hypoték vhodné pro konkrétní situace.

Myslete na fixaci úrokové sazby

Délka fixace má vliv na výši úrokové sazby. Proto si porovnejte různé varianty a ujasněte si, jaké máte s nemovitostí plány. Pokud se třeba jedná o investici a nemovitost chcete za několik let zase prodat, zvolte kratší fixaci. Naopak při pořízení svého vysněného bydlení doporučujeme zafixovat si hypotéku klidně na deset let.

Komerční banka má na svém webu přehlednou hypoteční kalkulačku, kde si můžete namodelovat různé doby fixace a splácení nebo výši hypotečního úvěru. Díky tomu snadno a rychle zjistíte, která varianta je pro vás nejvýhodnější. Do kalkulačky navíc nemusíte zadávat žádné osobní údaje. Všechny vaše výpočty si můžete následně uložit ve formátu PDF nebo vytisknout.

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí