Jak bezbolestně ušetřit na elektřině v domácnosti?

Komerční sdělení

foto: Ušetřeno.cz

Jak ušetřit za elektřinu? Tato otázka nás v následujících měsících bude zajímat asi více, než kdy jindy. A není se čemu divit. Ceny elektřiny skokově vzrostly a už teď, v letním období pociťujeme výrazné zásahy do našeho rozpočtu, což se s přicházející topnou sezónou ještě mnohonásobně zvýší. Proto jsme si pro vás dnes připravili několik tipů, jak bezbolestně ušetřit pomocí drobných změn ve vašich návycích.

Nejlepším způsobem, jak ušetřit náklady za elektrickou energii, je chytře se zamyslet nad tím, jak elektřinu využíváte. Pokud do své rutiny, zavedete těchto pár beznákladových zvyků, můžete ušetřit několik tisíc ročně, v závislosti na řadě faktorů včetně velikosti vašeho domu.

Zhasněte všechna nepotřebná světla

Dvě 100 wattové žárovky, které nenecháte jen tak volně svítit dvě hodiny denně vám mohou za rok ušetřit několik stovek korun. Proto až necháte příště na chodbě svítit, vzpomeňte si na tuto větu. Ještě lepším řešením je přejít na LED žárovky.

Naučte se využívat přirozené světlo

Jedno okno orientované na jih dokáže osvětlit až stonásobek své plochy. Naučte se proto pracovat s přirozeným světlem, zejména pokud plánujete stavit nebo rekonstruovat váš dům či byt, by vás práce se světlem měla zajímat. Se světlem se dá totiž skutečně kouzlit.

Používejte pracovní osvětlení

Vypněte stropní světla a používejte stolní lampy, led diody a lampy obecně. Nejen že vám to pomůže vytvořit příjemnou pracovní atmosféru, ale navíc i ušetří nějaký ten peníz za vypnuté stropní světla.

Sprchujte se kratší dobu

Teplá voda je drahá. Pokud dva lidé ve vaší domácnosti zkrátí dobu sprchování o minutu, můžete za rok ušetřit znovu stovky ne-li tisíce korun. Další variantou jsou krátké ledové sprchy, což ale pro udržení určitého komfortu není rozhodně pro každého.

Vypínejte vodu při holení, mytí rukou a čištění zubů

Doufáme, že tato rada už je spíše jen připomenutím. Nenechávejte zcela zbytečně protékat vodu kohoutkem, když si čistíte zuby nebo se holíte. Jedná se o pravidelné, denní činnosti, které když nasčítáte, dokážete ušetřit spoustu vody. Snížením spotřeby teplé vody o 5 % ušetříte přibližně stovky korun ročně.

Opravte netěsnící kohoutky

Opravou netěsnícího kohoutku s teplou vodou můžete ušetřit znovu několik stovek korun ročně. Zdá se to jako minimální změna, ale jen si představte, kolik kapek proteče za pouhý jeden den, týden, rok…

Odpojte nepoužívanou elektroniku

Pohotovostní napájení může představovat 10 % roční spotřeby elektřiny v průměrné domácnosti. Odpojte nepoužívanou elektroniku a ušetřete tak zbytečně proudící energii.

Kontrolujte svého dodavatele

Změna tarifu nebo přímo změna dodavatele elektřiny vám může ušetřit spoustu peněz. Vyzkoušejte kalkulačku cen elektřiny, možná zjistíte, že můžete odebírat elektřinu za mnohem nižší cenu.

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí