Stěhování v klidu a levně – máme rady přímo od stěhováků!

Komerční sdělení

foto: pexels, ilustrační fotografie

Raději vyhořet, než se stěhovat. Moudro, které vyděsilo stovky mladých rodin. Přesun do vysněného bytu ale nemusí být noční můra. Stačí se řídit našimi tipy.

Zeptali jsme se profesionálních společností na největší problémy při stěhování. Pečlivé plánování, klidné nervy a dostatek stěhovacích pomůcek je základ. Tím ale naše rady nekončí.

Plánujte včas

Stěhování z bytu zvládnete za víkend, chce to ale dobrou logistiku a zkušeného manažera. S plánováním vašeho přesunu začněte už měsíc dopředu. Díky tomu získáte dostatek času na zajištění všeho potřebného a napadnou vás i méně zřejmé věci.

Při přesunu do nového bytu máte tu výhodu, že znáte přibližné datum. Využijte toho a zajistěte si vše potřebné. Počítejte s tím, že půjčovna přívěsných vozíků půjčovna přívěsných vozíků vám přívěs nepůjčí ze dne na den. To samé se týká i kamarádů – čím dříve je poprosíte, tím více jich přijde.

Kam to všechno dám?

S dostatečným předstihem začněte shánět krabice na stěhování. S tím vám pomůžou obchody, které denně vyhazují krabice na banány a další obalový materiál. Domluvte se s nimi a ony vám je zdarma nebo za mírný poplatek přenechají.

Ve starém bydlení si najděte manipulační prostor, do kterého dáte zabalené věci. Tuto část podceňují hlavně majitelé malých bytů. Ti mohou využít pronájem kontejnerů pronájem kontejnerů na skladování – takzvaných mover boxů. Malý stěhovací kontejner umístíte před byt a získáte tím prostor v bytě.

Správné zabalení věcí vám ušetří spoustu peněz. Nezřídka se stane, že po vybalení objevíte zničenou sadu nádobí nebo rozbitou televizi. Křehké věci zabalte do ručníků nebo ložního prádla – tím ušetříte další prostor. Nezapomeňte také na pečlivý popis krabic na stěhování.

Vyhoďte staré věci

Čím více věcí, tím více starostí. Stěhování je ideální příležitost na organizaci vašeho šatníku. Někdy objevíte nečekané věci, o kterých ani nevíte. Koupili byste je znovu? Odpověď na tuto otázku vám prozradí, zda je uložíte do krabic nebo poputují do kontejneru.

Staré věci ale nemusíte nutně vyhazovat. Uspořádejte bleší trh pro rodinu, známé i sousedy. Ti ocení možnost odkoupení levných věcí a přispějí vám na náklady se stěhováním.

Naplánujte si rozpočet

Řada lidí má představu, že stěhování nic nestojí. Opak je ale pravdou. Cena za pohonné hmoty, půjčovna vybavení na stěhování a odvoz starých věcí do sběrného dvora vás nemile překvapí. Slušnost také velí dát pomocníkům při stěhování pár korun od cesty.

Ještě před zabalením první krabice si ověřte ceny těchto položek. Získáte tak přibližnou představu o tom, na kolik vás stěhování vyjde. Štěstí totiž přeje připraveným.

Šikovné pomůcky na stěhování

Říkáte si, že vše vezmete do teplých a prostě odnesete? Prvních pár krabic možná, s pohovkou skříní a kuchyňskou linkou se ale trochu zapotíte.

Z toho důvodu mějte ruce pomůcky pro stěhováky. Existují firmy, které vám je zapůjčí, nebo je koupíte v hobby marketech:

  • Popruhy – čím více, tím lépe. Snížíte napětí v rukou a v zádech a unesete mnohonásobně více. Ve dvou tak přenesete i skříň s oblečením.
  • Stěhovací kříže – popruhy na druhou. Nosnost až 500 kg a polstrování vám pomůže třeba při stěhování piana.
  • Rudlík – bez něj to nepůjde, zvládne totiž i schody a převezete s ním několik krabic najednou.
  • Deky a proložky – až naskládáte nábytek do auta, jednotlivé kusy proložte. Zamezíte tak nárazům a následnému poškození.

Stěhování vám nemusí nahánět strach. Pokud k akci ale přistoupíte zodpovědně, v několika lidech ji zvládnete i za víkend. Včasné plánování a klidná hlava vám přitom ušetří spoustu peněz.

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí