Základem každého elektrického obvodu jsou vodiče

Komerční sdělení

foto: PR

Již ze základní školy si pravděpodobně každý pamatuje informaci, že bez vhodné vodiče není možné vést proud ke konečnému spotřebiči. Funkci vodiče v praxi zastávají kabely, lanka, pásky a jiné předměty, které jsou schopny vedení elektrického proudu. Tato obecná definice je velmi rozšířená, ale i příliš zjednodušená, takže bude nejdříve nejvhodnější si ji doplnit odborněji. Kromě toho v následujících řádcích, naleznete i základní typy vodičů.

Jak je definován vodič?

Za elektrické vodiče je možné považovat látky, která obsahují volné částice s elektrickým nábojem, a to buď elektrony nebo kladné a záporné ionty. Zároveň platí, že elektrický vodič dosahuje jisté rezistivity, která by se měla pohybovat mezi 10−6 a 10−8 Ω. V rozporu s výše uvedenou obecnou definicí jsou i základní typy vodičů, které jsou dva. Označovány jsou jako vodiče 1. a 2. řádu.

Vodiče 1. řádu jsou tvořeny vodiči, které jsou tvořeny kovy nebo uhlíkem ve formě grafitu. Elektrický proud je v těchto vodičích přenášen elektrony, zároveň platí, že chemické vlastnosti vodiče se při průchodu proudu nemění. Vodiče 1. řádu jsou tak zastoupeny různými dráty, jež ve svazcích tvoří kabely, na které se ještě níže můžete podívat podrobněji.

Vodiče 2. řádu jsou tvořeny roztoky a jinými taveninami iontových solí. Ty přenášejí proud na základě iontů a jejich chemická podstata se mění.

Jaké vodiče 1. řádu se v praxi používají?

Za naprosto základní kabelové vodiče se považují vodiče CY a CYA kabely, které se liší ve své vnitřní struktuře. CY kabel je plný a používá se k pevným rozvodům, CYA kabely jsou tvořeny drobnými pruty, a proto jsou ohebnější. Jsou tak využívány zejména pro prodlužovací kabely a jiné pohyblivé přívody.

Které kabely jsou nejpoužívanější

Mezi nejpoužívanější kabely patří bezesporu CYKY, CYKYLo, CYSY, AYKY, CYH, SYKFY, UTP, FTP a další. Všechny tyto typy kabelů, a ještě mnohem více kabelů a vodičů naleznete v nabídce na tme.eu. Tyto kabely se samozřejmě nepoužívají pouze pro vedení elektrického proudu, ale i pro přenos dat nebo zvuku.

Nejčastěji se setkáte s CYKY kabely, které se používají pro rozvody světel, zásuvek apod. Přímou konkurencí kabelů CYKY jsou CYKYLo, které jsou ploché, také se používají pod omítku, tedy pro pevné rozvody. Mají trochu horší mechanické vlastnosti, ale není potřeba sekat tak hlubokou drážku.

Při výběru kabelů se vždy spoléhejte především na projektovou dokumentaci a technické listy kabelů. Případně se poraďte s certifikovanými prodejci.

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí