Jak se připravit na chladné měsíce a zároveň ušetřit za elektřinu

Komerční sdělení

Těšíte se na nadcházející podzimní a zimní měsíce a nemůžete se dočkat těch večerů, které strávíte v teple domova? Zároveň vás ale děsí účet za elektřinu? Jděte na to chytře a osvětlení domácnosti důkladně promyslete. Díky tom ušetříte, ale nebudete muset být potmě. A podělíme se s vámi i o tip, jak ušetřit v kuchyni.

Solární osvětlení pro útulný domov

Napadlo vás někdy, že vánoční světýlka nemusíte aranžovat pouze na vánoční stromeček, ale lze je využít i k dekoraci interiéru? Zejména při sledování televize a dalších činnostech, ke kterým nepotřebujete spoustu světla, se skvěle hodí jako jediné osvětlení v místnosti. A abyste díky světýlkům opravdu ušetřili, kupte si ta solární. Přes den je nechte v místnosti, ve které je dostatek slunečního světla a budou vám svítit skoro až do rána. Před jejich koupi se podívejte na recenze na vánoční solární osvětlení a pročtěte si i hodnocení zákazníků. Díky tomu si vyberete taková, která vám budou dělat společnost spoustu let.

foto: shutterstock.com, ilustrační fotografie
Zdroj obrázku: Alena Ozerova / Shutterstock.com

Úsporné a LED žárovky

V případě, že si potřebujete doma posvítit, rozhodně preferujte úsporné a LED žárovky. Úsporné žárovky mají nízkou pořizovací cenu a dlouhou životnost. Navíc, podle studií, šetří oproti běžným žárovkám až 80 % energie. A abyste měli jistotu, že žijete nejenom ekonomicky, ale také ekologicky, kupte si žárovky, které disponují funkcí zvanou stmívání.

Díky ní si totiž vždy budete moci nastavit přesně tolik světla, kolik právě potřebujete. Co se LED žárovek týče, jejich pořizovací cena je mírně vyšší, ale výborně se hodí na schodiště, do chodeb a dalších málo využívaných a menších místností. Světlo, které vyzařují, totiž není tak silné, jako u jiných typů žárovek.

Svíčky pro hygge domov

Znáte dánský styl bydlení zvaný hygge? Jeho vyznavači se orientují na příjemné prožitky a pohodové bydlení. Kromě jiného styl hygge zahrnuje i svíčky. Proč tedy tento trend nevyužít a domů si pár svíček nepořídit? Nejenom, že navodí příjemnou atmosféru, ale také se navíc postarají o to, že vaše výdaje za elektřinu zůstanou nízké. Používejte je vždy, když nechcete mít v domácnosti úplnou tmu a potřebujete slabý zdroj osvětlení. A pokud máte rádi různé vůně, dopřejte si vonné svíčky, které váš domov provoní levandulí, vanilkou a dalším vůněmi, které vás napadnou.

foto: shutterstock.com, ilustrační fotografie
Zdroj obrázku: Maria Evseyeva / Shutterstock.com

Ekonomické vaření s pomocí páry

Ale tipy a triky na šetření elektřiny v domácnosti se neuplatňují pouze pro osvětlení. Některé z nich můžete uplatnit i v kuchyni, konkrétně při vaření. Slyšeli jste již o vaření v páře? Mezi jeho hlavní přínosy patří to, že je zdravé a zároveň i rychlé. Vaření v páře vám tedy také ušetří nějakou tu korunu a sníží vaše provozní výdaje.

A jelikož tento druh vaření nevyžaduje použití másla, olejů ani jiných tuků na vaření, nebudou poplatky za elektřinu jediné, na kterých ušetříte. Jestli se chcete vaření v páře věnovat, prostudujte recenze elektrických parních hrnců a najděte si mezi nimi svého favorita. A co se receptů na přípravu zdravých pokrmů s pomocí páry týče, dá se jich spoustu najít na internetu.

Vyznávejte nejlepší třídu spotřebičů

A náš poslední tip zahrnuje správný výběr třídy spotřebičů. Až vám doslouží pračka nebo například lednička, vybírejte si novou podle toho, jak je úsporná. To poznáte podle štítku, který je na spotřebiči umístěn. Vždy upřednostňujte třídu A, která vám ročně ušetří spoustu výdajů za elektřinu.

Zamyslete se nad tím, jaké osvětlení doma máte a zda vám kvůli němu nelétají peníze z okna. Pokud si uvědomíte, že se dá na nějakých druzích ušetřit, kupte si nové žárovky, solární řetězy a svíčky a buďte tvůrčí. Váš domov tak bude útulnější a vaše peněženka plnější. A při nákupu spotřebičů vždy preferujte nejúspornější energetickou třídu.

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí