Co podniknout, když vám nadměrně padají vlasy

Komerční sdělení

foto: shutterstock.com, ilustrační fotografie

Vlasy jsou pokrývkou hlavy, ale zároveň splňují estetickou roli. Jistě si všimnete někoho na ulici, kdo má zajímavě řešený účes, nebo jeho vlasy jsou prostě na první pohled krásné a zdravé. Nebývá to ale pravidlem a spousta lidí se trápí nekvalitními vlasy. Jak tomu předejít?

Z čeho jsou vlasy tvořené

Věděli jste, že vlasy obsahují mimi jiné také uhlík, dusík, síru, železo či jód? Dokonce mají v sobě i vodu a proteiny. Je zajímavé, že pomocí složení vlasového proteinu je možné identifikovat člověka. Vlas dokáže udržet zátěž až 100 gramů. A platí, že čím více je vlas poškozený, tím více do sebe dokáže nasát vodu. Je to dáno tím, že vlasový keratin vlivem vody nabobtná a zvětší svůj objem. Průměrně mají blonďáci na hlavě asi 140 tisíc vlasů, nejméně jich je u zrzků, asi jen 80 tisíc. Životnost vlasu se pohybuje mezi 2 až 6 lety, pak vlas vypadne. Denně může vypadnout až 100 vlasů, což je stále v normě.

Padání vlasů může být i nevratné

Pokud člověk zažívá stres, nebo mu chybí důležité vitamíny na vlasy, může o část své vlasové pokrývky i přijít. V takovém případě vlasy padají v mnohem větším počtu. Jedná se ale o vratný stav, který se po úpravě životního stylu vrátí opět k normálu. Horší je to v případě nevratného stavu, kdy dochází ke ztrátě vlasů v důsledku genetických předpokladů zejména u mužů nebo nemoci, která může postihnout obě pohlaví. Malým dětem mohou vlasy vypadat v důsledku stresu třeba při šikaně. V jejich případě jim ale vlasy obvykle opět narostou. Na tomto příkladě je ale vidět, jak stres může růst vlasů silně ovlivnit.

Pro lepší kvalitu vlasů

Aby byly vlasy opravdu zdravé, je nutné jim dodávat také vitamíny. A to nejen vlasovými zábaly, ale také vhodnou stravou. Tou jsou například i ořechy, které obsahují správný poměr minerálních látek a vitamínů a přispívají k lepší kvalitě vlasové pokrývky. Proti padání vlasů pomáhají zejména šampony s obsahem kofeinu.

Transplantace vlasů

Moderní doba našla řešení i ty, kteří trpí nevratnou ztrátou vlasů. Tím je transplantace vlasu neboli nastřelení vlasů na lysá místa na hlavě. Tento zákrok obnáší přenesení vlastních vlasových štěpů z místa, kde na hlavě rostou (obvykle temeno hlavy), tam, kde chybějí. Jedná se o ambulantní nebolestivý zákrok s místním umrtvením, na jehož konci je kýžený výsledek, kdy nastřelené vlasy začnou opět růst a pacient se z nich může těšit. Určitě to má i pozitivní vliv na jeho psychiku, protože ne každý se ze ztrátou svých vlasů dobře srovnává. Pro někoho to může být velmi traumatizující, přestože mezi muži najdeme hodně těch, kteří vsadili na účes spočívající ve zcela vyholené hlavně. Je však dobře, že transplantace vlasu existuje jako možnost získat zpět svůj původní vzhled.

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí