P2P půjčky jsou šancí pro dlužníky i malé investory. Kdo P2P půjčky v Česku poskytuje?

Komerční sdělení

foto: Dům financí

Z počátku byli Češi k peer-to-peer úvěrování skeptičtí. Většina lidí důvěřovala jen bance, stačilo ale pár odvážlivců, kteří si P2P půjčku sjednali, a postupně se začalo o novém způsobu půjčování zajímat více lidí. Proč jsou peer-to-peer úvěry dnes tolik oblíbené a kde je v Česku lze sjednat?

Půjčky od lidí pro lidi jsou populární především díky své lidskosti. Na jednou stranu se zájemci o úvěr vyhnou přehnané byrokracii, na druhou mají jistotu, že neskočí na lep lichvářům.

Kromě toho je P2P půjčka skvělou příležitostí i pro ty, kteří mají své úspory a chtějí je zhodnotit. Na rozdíl od tvrdého finančního světa se v peer-to-peer úvěrování setkáte s empatií a se snahou pomáhat, a to ať už potenciálním dlužníkům nebo zájemcům o investování.

Půjčovat si navzájem je chytré řešení pro obě strany

Velkou výhodou P2P půjček je, že to jde i bez finančních institucí a zcela online. Sjednat úvěr si tak můžete z pohodlí domova a bez stresu z osobní schůzky. Zároveň ale ani u peer-to-peer úvěrování se nezapomíná na ověření úvěruschopnosti žadatele, díky čemuž je eliminováno investiční riziko.

Jeden investor nemůže půjčit celou částku jednomu zájemci o úvěr. Je tedy jen na budoucím věřiteli, jak rozloží své portfolio. Stejně tak se nemusí obávat potenciální dlužník, že by mu nikdo nepůjčil. Najeho úvěr se složí více lidí a tím pádem má úvěr téměř vždy zajištěn. Samozřejmě ale záleží také na parametrech dluhu, tedy jaký je úrok, doba splatnosti a výše žádané půjčky.

Peer-to-peer projektů je v Česku více než dost

V Česku se poprvé peer-to-peer půjčky objevily v roce 2010, a to díky online aukčnímu systému Bankerat. Opravdový boom ale začal až o pět let později, kdy na trh vstoupila P2P platforma Zonky s heslem „Lidé půjčují lidem. Levněji a s klidem.“

K Zonkymu se přidaly i další projekty, jen málokteré se ale dokázaly na trhu tak prosadit jako právě Zonky. Kdo všechno v současné době tedy poskytuje peer-to-peer půjčky?

- Bankerat.cz

- Banking-online.cz

- Ferratump2p.cz

- Prestito.cz

- Skyloan.cz

- Zonky.cz

- Žlutý meloun

P2P platforem je na malý český rybníček celkem dost, i proto se vyplatí porovnat půjčky, a vybrat si tu nejvýhodnější v rámci jednoho z online aukčních systému. Zaměřte se především na to, jak řeší případné spory prostředník v podobě platformy, co je nutné splnit pro získání půjčky, kolik si můžete půjčit a za jakou úrokovou sazbu.

Potenciální investoři by se měli zajímat hlavně o rizikovost a výnosnost svých investic. Ptejte se na to, co se bude dít v okamžiku, kdy dlužník přestane splácet.

Peer-to-peer úvěrování je win situací pro všechny zúčastněné. Žadatel o úvěr získá úvěr, zájemce o pasivní výdělek může zhodnotit své peníze a prostředník za poplatek nad hladkostí celého procesu dohlíží.

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí