Máte stavební spoření? Víme, jak z něj vytěžit maximum

Komerční sdělení

foto: Dům financí

Stavební spoření je stále velmi oblíbeným spořicím produktem. Jeho největší sláva už je ale dávno pryč. Státní podpora ve výši 4 500 Kč dnes činí „pouhé“ 2 000 Kč. I přesto se však stavebko řadí mezi nejvýnosnější konzervativní produkty. Jeho roční výnosnost může být až 4 %. Za šest let si tak můžete přijít na více jak 14 000 Kč.

Stavební spoření láká díky státní podpoře, ta činí 10 % z roční úložky. Vložíte-li tak na účet stavebka 5 000 Kč ročně, získáte od státu navíc 500 Kč, jestliže vložíte 10 000 Kč, budete mít nárok na 1 000 Kč. Maximální výše státního příspěvku je 2 000 Kč. I kdybyste si tak každoročně zasílali na stavební spoření 50 000 Kč, více jak 2 000 Kč vám stát nepřispěje.

Peníze na stavebku jsou navíc ještě úročeny

Pro nejefektivnější využití stavebního spoření se vyplatí zaslat celkem za rok na účet 20 000 Kč. Avšak díky tomu, že se peníze na stavebku také úročí, a to obvykle 1% úrokovou sazbou, je vhodné nenechávat platbu až na konec roku.

Budete-li peníze spořit a zasílat průběžně, budou se vám zhodnocovat v průběhu celého roku. Zároveň na konci roku nebudete ve stresu, že musíte z rodinného rozpočtu vyhradit nemalou částku v podobě 20 000 Kč. Především pak před Vánoci byste mohli podlehnout mylné představě, že peněz je dostatek, a ušetřené finance určené k zaslání na stavební spoření utratit za bohatou nadílku.

Jak nejefektivněji spořit se stavebním spořením?

Státní podpora se vždy zasílá v dubnu za uplynulý minulý rok. Letos v dubnu tak všichni majitelé stavebního spoření dostanou 10% státní příspěvek z částky, kterou zaslali na účet od 1. ledna 2017 do 31. ledna 2017. Rozhodné jsou vždy dny připsání, nikoliv odeslání.

To, že někdo k poslednímu dni v roce provedl transakci, ještě neznamená, že peníze ten den také na stavební spoření dorazily. Proto je dobré si ověřit u vaší stavební spořitelny, jak a kdy poslat peníze na stavebko na poslední chvíli.

Jestliže vás za loňský rok maximální státní podpora nečeká, nezoufejte. Nastavte si efektivní spoření pro rok 2018, a to nejlépe ihned od ledna. Budete-li si zasílat každý měsíc na stavební spoření 1 700 Kč, pak na konci roku budete mít na účtu o 20 400 Kč více.

Poplatkům a zdanění se nevyhnete ani u stavebního spoření

To, že částka, kterou za rok zašlete na stavební spoření, přesáhne 20 000 Kč, vůbec nevadí. Zapomínat totiž nesmíte také na to, že se nejedná jen o produkt, na kterém vám budou peníze přibývat. Ani poplatkům a zdanění se nevyhnete. 

Komerční sdělení

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí