Manažerské účetnictví – co to znamená?

Komerční sdělení

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Účetnictví obecně lze nejobecněji popsat jako soubor určitých informací o hospodaření podniku nebo účetní jednotky. Účetnictví můžeme dělit podle různých hledisek, např. podle subjektů, které ho provádějí, ale nejdůležitější rozdělení je na dvě základní větve, a to na účetnictví finanční a manažerské.

Manažerské účetnictví je určeno bezprostředně pro efektivní řízení podniku a jeho dalších vnitřních součástí, má tedy spíše interní charakter. Jeho míra zákonné veřejnoprávní regulace je mnohem menší, než je tomu u účetnictví finančního, které je připravováno k auditu a ke zveřejnění a tím ke splnění zákonných povinností. Podrobnosti se dozvíte ve článku garanta MBA programů222-6/?utm_source=MediaUnit) Ústavu práva a právní vědy.

Odpověď hledejte ve firemní struktuře

I v manažerském účetnictví se dají využít data z finančního účetnictví, jejich kalkulace, operativní evidence a další statistické a matematické metody. Je jasné, že v praxi se pro oba typy účetnictví používají stejné zdroje a vzájemně propojené informace. Přesná struktura manažerského účetnictví je dána rozhodnutím vedení podniku tak, aby co nejlépe odpovídala jeho interním potřebám, zatímco u finančního účetnictví ji určují obecně závazné právní předpisy. V dnešní době se účtuje podle mezinárodně uznávaných účetních standardů a účetní předpisy jsou taktéž harmonizovány i na úrovni evropského práva. Zatímco cílem finančního účetnictví je daňová optimalizace (a to v pozitivním slova smyslu), cílem manažerského účetnictví je získání komplexního a pravdivého obrazu o hospodaření společnosti – tedy co nejpřesnější vyjádření dosaženého hospodářského výsledku. Je to tedy jedním z podoboru finančního managementu podnikání-financni-management-podnikani2-935/?utm_source=MediaUnit).

Bez účetnictví není rozhodování

Účetnictví je nezbytným podkladem pro správné manažerské rozhodování. Nemusíme zdůrazňovat, že účetnictví má být (nejen podle českého zákona o účetnictví) sestaveno tak, aby podávalo věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví a finanční situace účetní jednotky. Zatímco u finančního účetnictví toto ukládají především právní předpisy, u manažerského účetnictví je ten pravdivý a reálný obraz vyžadován především skutečností, že takový podklad potřebuje vedení společnosti pro správné a zodpovědné rozhodování. Výstupy z manažerského účetnictví, tedy informace o nákladech a výnosech nebo pohybech hotovosti, jsou určené rovněž pro řízení a kontrolu. Zajištění odpovědnosti za skutečný vývoj obchodních aktivit je nedílným předpokladem pro zodpovědné vedení podnikatelské činnosti a nastavení správné motivace všech zainteresovaných zaměstnanců.

Komerční sdělení

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí