Termínovaný vklad: Pro koho je dobrý a podle čeho vybírat?

Komerční sdělení

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Nechat ležet peníze na běžném účtu je docela škoda, úroky se tam pohybují v setinách procenta. Spořicí účty na tom bohužel nejsou o moc lépe, zúročení bývá maximálně procento. Prostě a jednoduše je potřeba si vybrat jiný finanční produkt, někam peníze investovat. Jednou z možností je i termínovaný vklad.

Termínovaný vklad získal svůj název od toho, že si určíte termín, na jak dlouho chcete peníze investovat. Může to být rok, ale také třeba deset let. Čím delší je časová lhůta, tím vyšší je úrok. Přestože u některých společností se opět pohybuje docela nízko, jsou i takové, kde dosáhnete na několik procent.

V čem spočívají jeho výhody a nevýhody?

Nevýhoda je jasná – peníze nelze vybrat dříve než ve stanovené datum. Tedy je to možné, ale budete platit poplatek. S tím ale musíte na začátku počítat a podle toho si rovněž volíte dobu trvání. Většina bank má rovněž určenou nějakou minimální částku, již musíte vložit.

Výhod je vícero. Za prvé je to docela slušná úroková sazba, za druhé snadná dostupnost. Termínovaný vklad si může zařídit prakticky kdokoliv, je potřeba obětovat pouze čas na vyřízení, pak už se o nic nemusíte starat. Vklad je samozřejmě ze zákona pojištěn do 100 000 euro.

Podle čeho vybírat?

Je zřejmé, že zanejvýhodnější termínovaný vklad na trhu budete považovat ten, který nabízí nejvyšší úrok. Roli by ale měla hrát i pověst instituce, u níž hodláte o tento produkt žádat. Vhodné je využít nějaký online srovnávač, abyste nemuseli procházet jednotlivě stránky všech bank, a pak se přesvědčit, zda se jedná o spolehlivého poskytovatele.

porovnání nabídek na Banky.cz už třetí rok po sobě bezkonkurenčně vede ANO spořitelní družstvo. Při investici na rok nabízí 1,2 %, na deset let je to až 3,2 %. Sami se chlubí tím, že na vyplnění žádosti vám stačí pár minut, nemusíte ani hledat pobočku, mobilní kurýr za vámi dojede kamkoliv po ČR.

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí